FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nove najviše razine cijena europskih dionica u zadnje četiri i pol godine

LONDON, 3. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica uutorak su dosegnule nove najviše razine u zadnje četiri i pol godine,predvođene dobitcima u energetskom sektoru nakon što je spor izmeđuRusije i Ukrajine privremeno smanjio isporuke plina Europi, potaknuvširast cijena nafte iznad 61 dolara.
LONDON, 3. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u utorak su dosegnule nove najviše razine u zadnje četiri i pol godine, predvođene dobitcima u energetskom sektoru nakon što je spor između Rusije i Ukrajine privremeno smanjio isporuke plina Europi, potaknuvši rast cijena nafte iznad 61 dolara.

Londonski Ftse indeks do podneva je poskočio jedan posto, na 5.674 bodova. Frankfurtski DAX indeks dobio je na vrijednosti oko 0,7 posto, dosegnuvši 5.490 bodova.

Očekuje se porast obujma trgovine dionicama obzirom na ponovno otvaranje Londonske burze i američkih tržišta nakon novogodišnjih blagdana, no tržišta u Japanu ostaju i dalje zatvorena.

Na strani dobitnika posebno se isticao energetski sektor koji je predvodio rast cijena dionica dan nakon što je kratki prekid ruskih isporuka plina Europi zaprijetio povećanjem potražnje za lož uljem i potaknuo rast cijena sirove nafte. Na američkom tržištu cijena barela premašila je 61 dolar.

"Cijene sirove nafte ponovno su iznad 61 dolara, nešto što će potaknuti jačanje dionica Shella i British Petroleuma, no ponovno bi posljedice takve vijesti na tu industriju u cijelosti tek mogle pritisnuti dionice ostalih sektora u nadolazećim danima", kazao je Matt Buckland u CMC Marketsu.

Tvrtke za opskrbu plinom poput talijanskog energetskog diva Eni i njemačkog RWE dobile su na vrijednosti nakon što je Rusija u potpunosti obnovila svoje isporuke plina, dok je dionicama francuskog Gaz de Francea pomoglo i podizanje investicijskog rejtinga od strane Deutsche Bank. Dionice Gaz de Francea ojačale su pritom oko dva posto, dok su one naftne kompanije BP bile na dobitku više od jedan posto.

Ojačale su i dionice njemačkog automobilskog diva Volkswagena, nakon što je njemačko izdanje Financial Timesa objavilo da je tvrtka za unajmljivanje vozila Sixt zainteresirana za kupnju konkurentskog Europcara u vlasništvu tog njemačkog proizvođača vozila.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙