FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Napeti pregovori s Iranom podigli cijene nafte iznad 67 dolara po barelu

LONDON, 20. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene nafte prekoračile suu petak razinu od 67 dolara po barelu, poduprte pojačanim bojaznimaoko isporuka iz Irana i Nigerije, a analitičari predviđaju da će sevisoka razina cijena održati i u doglednoj budućnosti.
LONDON, 20. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene nafte prekoračile su u petak razinu od 67 dolara po barelu, poduprte pojačanim bojaznima oko isporuka iz Irana i Nigerije, a analitičari predviđaju da će se visoka razina cijena održati i u doglednoj budućnosti.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 27 centi na 67,10 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupio 56 centi na 65,79 dolara.

"Ravnoteža na tržištu vrlo je krhka. Trenutno se tržište suočava s konvergencijom faktora koji utječu na rast cijena", konstatirao je Mark Keenan iz MPC imovinskog fonda.

Isporuka nafte iz Nigerije smanjena je za više od 220 tisuća barela a militanti su u petak najavili da će uskoro nastaviti napade na naftnu industriju u toj afričkoj zemlji. Nema naznaka ni da postoji jednostavno rješenje spora Zapada i Irana oko iranskih nuklearnih ambicija.

Mediji su u petak prenijeli izjavu guvernera središnje iranske banke da je ta zemlja počela prebacivati imovinu koju je dosad držala na računima u inozemstvu.

Ulagače je dodatno zabrinula i odluka Rusije o smanjenju isporuke prirodnog plina u Europu i smanjenju proizvodnje nafte zbog izuzetne hladnoće u toj zemlji.

Očekivanja da će problemi u opskrbi poduprti cijene u doglednoj budućnosti zrcale se u rekordnim cijenama nafte koja će biti isporučena u daljnjoj budućnosti. Tako je na američkom tržištu cijena barela koji će biti isporučen 2012. dosegnula rekordne razine a cijena barela u mjesečnim terminskim ugovorima za razdoblje od kolovoza 2006. do lipnja 2007. prekoračila je 69 dolara.

"To je posljedica nedovoljnih ulaganja u infrastrukturu", konstatirao je Keenan.

Potražnja istodobno ne popušta usprkos rastu cijena. Tako je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u petak prognozirala da će potražnja za naftom u 2006. porasti za 1,6 milijuna barela dnevno. Ukupna potražnja za naftom u svijetu ove godine trebala bi dosegnuti 84,8 milijuna barela dnevno u usporedbi s 83,2 milijuna barela dnevno u 2005.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙