FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte stabilno iznad 64 dolara po barelu

LONDON, 9. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su uponedjeljak na najvišu razinu u protekla tri mjeseca, prekoračivši 64dolara po barelu uslijed najnovijih poteza investicijskih fondova istrahovanja da bi nestabilnost na Bliskom istoku mogla poremetitiopskrbu.
LONDON, 9. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na najvišu razinu u protekla tri mjeseca, prekoračivši 64 dolara po barelu uslijed najnovijih poteza investicijskih fondova i strahovanja da bi nestabilnost na Bliskom istoku mogla poremetiti opskrbu.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 29 centi na 64,50 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupio 38 centi na 63,10 dolara.

Cijene sirove nafte u SAD-u porasle su za više od šest dolara po barelu u odnosu na svega 58 dolara po barelu u prosincu, pri čemu su glavni motor rasta cijena bili investicijski fondovi, tumače analitičari.

"Držimo da je glavna karakteristika tržišta u razdoblju od početka godine povratak fondova", konstatirao je Frederic Lasserre iz pariškog SG Commodities. "Fondovi pokušavaju ponoviti isti tip strategije koji su koristili 2005. kada početkom godine nisu previše spekulirali na temelju prognoza o ponudi i potražnji već su samo gradili dugoročne pozicije, reagirajući tek na neke vrste neočekivanih događaja", naglasio je Lasserre.

Nafta je zanimljiva ulagačima između ostalog i zato što ih može zaštititi od pada vrijednosti dolara koji je u ponedjeljak dosegnuo najnižu razinu u odnosu na jen u protekla tri mjeseca.

Budući da se cijene nafte izražavaju u dolarima, slabi dolar mogao bi potaknuti potražnju potrošača u zemljama s relativno jakim valutama a može potaknuti i Organizaciju zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da pokuša održati visoku razinu cijena kako bi zaštitila svoje prihode.

Naftni kartel sastat će se krajem ovog mjeseca kako bi razmotrio svoju politiku proizvodnje. Ministri za naftu zemalja-članica naznačili su da nema potrebe za smanjenjem proizvodnje u drugom tromjesečju budući da su cijene stabilne a potražnja još uvijek snažna.

Trgovci prate i stanje na Bliskom Istoku budući da se čini da će loše zdravstveno stanje izraelskog premijera Ariela Sharona nakon moždanog udara rezultirati poteškoćama u bliskoistočnom mirovnom procesu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙