FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skok cijena nafte zbog prijetnji nigerijskih militanata

LONDON, 17. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su uutorak na najvišu razinu u protekla tri i pol mjeseca nakon što sunigerijski militanti najavili da će proširiti napade na naftnuindustriju u toj afričkoj zemlji, inače osmom po veličini izvoznikunafte u svijetu.
LONDON, 17. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su u utorak na najvišu razinu u protekla tri i pol mjeseca nakon što su nigerijski militanti najavili da će proširiti napade na naftnu industriju u toj afričkoj zemlji, inače osmom po veličini izvozniku nafte u svijetu.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu više od dva posto na 65,53 dolara da bi se potom stabilizirao na 65,38 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupio 1,03 dolara na 64,32 dolar.

Najnovije poskupljenje na razinu iznad 65 dolara po barelu rezultat je najave nigerijskih militanata da će od 1. veljače primjenjivati još agresivniju taktiku u napadima na radnike na naftnim platformama i njihove obitelji.

"Eskalacija problema u Nigeriji snažno podiže cijene. Nigerija dnevno proizvodi gotovo 2,5 milijuna barela sirove nafte, što je oko tri posto svjetske proizvodnje", objasnio je analitičar Commonwealth Bank of Australia Tobin Gorey.

Najveći inozemni operator u Nigeriji Royal Dutch Shell već je evakuirao radnike iz nekih postrojenja i smanjio proizvodnju uslijed eskalacije napada u proteklom tjednu.

Cijene nafte na njujorškom tržištu porasle su u razdoblju od početka godine za više od sedam posto zbog pojačanih dvojbi u pouzdanost opskrbe iz Nigerije i Irana i mukotrpnih problema iračke naftne industrije da se ponovno osovi na noge.

Dodatni su poticaj cijenama dale i opsežne kupovine koje su pokrenuli investicijski fondovi te nerazriješena napetost oko iranskih nuklearnih ambicija i posljedične mogućnosti da UN kazni Teheran sankcijama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙