FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavljen trend rasta cijena nafte zbog spekulacija o padu zaliha u SAD-u

LONDON, 21. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte ponovno suporasle su u srijedu u očekivanju da će tjedno izvješće američke vladevjerojatno pokazati pad zaliha sirove nafte uslijed pojačaneaktivnosti rafinerija na proizvodnji goriva.
LONDON, 21. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte ponovno su porasle su u srijedu u očekivanju da će tjedno izvješće američke vlade vjerojatno pokazati pad zaliha sirove nafte uslijed pojačane aktivnosti rafinerija na proizvodnji goriva.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 21 centi na 58,30 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupio 28 centi na 56,45 dolara.

Očekuje se da će tjedno izvješće američke vlade pokazati pad zaliha sirove nafte za jedan milijun barela dok bi se zalihe destilata, uključujući lož-ulje, mogle smanjiti za 500 tisuća barela.

"Prisutna je nervoza uoči tjednog izvješća o zalihama u SAD-u. Uvoz sirove nafte mogao bi se pokazati nižim pa se ne bih iznenadio kada bi pad zaliha premašio očekivanja", konstatirao je Rob Laughlin iz londonskog Man Financiala, dodajući da je predstojeće izvješće možda posljednji faktor koji bi mogao prodrmati tržište prije Božića.

Istodobno se ocjenjuje da su američke rafinerije vjerojatno pojačale operacije na ukupno 90,1 posto kapaciteta koji su nakon oštećenja uzrokovanih pustošenjem ljetnih uragana bili smanjeni na prosječnih 70 posto krajem rujna, što je bila najniža razina od 1989.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙