FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte blizu 66 dolara po barelu zbog ugroženih isporuka

LONDON, 19. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene nafte zadržale su seu četvrtak blizu razine od 66 dolara po barelu nakon što su napetost uzemljama-proizvođačima Iranu i Nigeriji i smanjeni izvoz iz Rusijeamortizirali očekivani rast zaliha u SAD-u.
LONDON, 19. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak blizu razine od 66 dolara po barelu nakon što su napetost u zemljama-proizvođačima Iranu i Nigeriji i smanjeni izvoz iz Rusije amortizirali očekivani rast zaliha u SAD-u.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 18 centi na 65,91 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupio 40 centi na 64,59 dolara.

Nakon višednevnog razdoblja rasta, potaknutog spekulativnim kupovinama i bojaznima od velikog poremećaja u opskrbi, cijene su u srijedu u SAD-u dosegnule najvišu razinu u proteklih gotovo četiri mjeseca od 66,93 dolara po barelu.

"Cijene su i dalje prilično visoke usprkos očekivanjima rasta zaliha naftnih proizvoda. Neizvjesnost oko Nigerije i Irana i posljedice hladnoće u Rusiji smanjili su izvoz i značajno podupiru cijene", konstatirao je Christopher Bellew iz Bache Financiala.

Očekuje se da će tjedno izvješće američke vlade, koje će biti objavljeno dan kasnije zbog praznika u SAD-u, pokazati rast zaliha lož-ulja i ostalih destilata za 2,3 milijuna barela nakon što su relativno visoke temperature za ovo doba godine srezale potražnju.

Tako bi zalihe benzina trebale porasti za 1,9 milijuna barel dok bi se zalihe sirove nafte trebale blago smanjiti za 400 tisuća barela.

No, analitičari strahuju da bi utjecaj solidnih zaliha mogao ubrzo pasti u drugi plan u slučaju duljeg poremećaja u opskrbi. U Nigeriji je proizvodnja već smanjena za 220 tisuća barela dnevno odnosno 10 posto ukupne proizvodnje u toj afričkoj zemlji nakon napada militanata.

Nema naznaka ni da popušta napetost u sporu između Zapada i Irana koji bi zbog svojih nuklearnih ambicija mogao biti pozvan pred Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Rusija je pak zbog velike hladnoće smanjila isporuku plina Europi i svoju proizvodnju nafte.

S obzirom na navedene neizvjesnosti većina analitičara pretpostavlja da OPEC na predstojećem sastanku u Beču neće mijenjati proizvodnju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙