FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Merkel i Villepin za jedinstven nastup prema Iranu

BERLIN, 19. siječnja 2006. (Hina) - Njemačka i Francuska se zalažu zajedinstveni nastup svih zemlja partnera u vezi sa sukobom oko iranskogatomskog programa, priopćili su nakon susreta u Berlinu njemačkakancelarka Angela Merkel i francuski premijer Dominique de Villepin usrijedu uvečer.
BERLIN, 19. siječnja 2006. (Hina) - Njemačka i Francuska se zalažu za jedinstveni nastup svih zemlja partnera u vezi sa sukobom oko iranskog atomskog programa, priopćili su nakon susreta u Berlinu njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski premijer Dominique de Villepin u srijedu uvečer.

"Naš je cilj da Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) reagira na što široj bazi tj. uz učešće što većeg broja zemalja", izjavila je Merkel. Taj bi cilj, kako je nadalje priopćeno, trebao biti postignut već na izvanrednoj sjednici IAEA-e 2. veljače u Beču.

Pritom bi, kako smatra Merkel, Iranu trebalo pokazati da je otkazivanje suradnje neprihvatljivo.

"Mi trebamo postići to da Iran osjeti da međunarodna zajednica ne prihvaća nepoštivanje dogovorenog", zaključila je njemačka kancelarka.

"Trenutno je najvažnije postići što širi međunarodni konsenzus glede iranskog pitanja", izjavio je de Villepin.

Osim o Iranu, Merkel i de Villepin su razgovorali i o nastavku intenzivne suradnje na relaciji Pariz - Berlin posebice glede razvoja Europske unije. S tim u svezi de Villepin je najavio i moguću suradnju graničnih policija dviju zemlja u borbi protiv ilegalne imigracije.

"Njemačka i Francuska moraju i dalje zadržati ulogu motora izgradnje Europe", izjavio je francuski premijer tijekom izlaganja na berlinskom Humboldtskom sveučilištu. Njegova će vlada, kako je naglasio de Villepin, i s novom njemačkom vladom surađivati na istoj visokoj razini kao što je to bio slučaj i s vladom Gerharda Schroedera.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙