FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Merkel krenula u Washington zatopliti odnose s SAD

ZAGREB/BERLIN, 12. siječnja 2006. (Hina) - Njemačka kancelarka AngelaMerkel krenula je u četvrtak u posjet Washingtonu koji bi trebaozatopliti američko-njemačke odnose nakon faze napetosti izmeđuameričkog predsjednika Georgea Busha i njezina prethodnika GerhardaSchroedera.
ZAGREB/BERLIN, 12. siječnja 2006. (Hina) - Njemačka kancelarka Angela Merkel krenula je u četvrtak u posjet Washingtonu koji bi trebao zatopliti američko-njemačke odnose nakon faze napetosti između američkog predsjednika Georgea Busha i njezina prethodnika Gerharda Schroedera.

Merkel, kojoj je to prvo putovanje u Sjedinjene Države od preuzimanja dužnosti 22. studenoga, govorit će u četvrtak pred 180 američkih i njemačkih dužnosnika u njemačkom veleposlanstvu, a s predsjednikom Bushom sastat će se u petak ujutro.

Visokopozicionirani njemački diplomat procjenjuje da će Merkel biti vrlo kritična prema američkom zatvoru u kubanskom zaljevu Guantanamo, ali i da će obećati veću pomoć u stabilizaciji Iraka.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Gernot Erler rekao je, međutim, da će pomoć Njemačke Iraku ostati ograničena na humanitarnu potporu i uvježbavanje pripadnika snaga sigurnosti.

Merkel je i prije stupanja na kancelarsku dužnost obećala da će poboljšati odnose s jedinom svjetskom supersilom koji su bili uzdrmani sukobom bivšeg kancelara Schroedera s Bushevom administracijom oko rata u Iraku.

No, također je dala do znanja da se neće ustručavati progovoriti o pitanjima koja dijele Berlin i Washington. Tako je za jedan njemački magazin prošlog vikenda izjavila da američki zatvor u zaljevu Guantanamo ne može postojati zauvijek. Osim toga, poput Schroedera, Merkel je ustvrdila da neće slati njemačke vojnike u Irak.

Jedan od prioriteta dnevnog reda sastanka Bush-Merkel bit će i kriza oko iranskog nuklearnog programa, koji je ujedno i tema izvanrednog sastanka ministara vanjskih poslova Velike Britanije, Francuske i Njemačke u četvrtak u Berlinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙