FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka vlada donijela mjere za oporavak gospodarstva

BERLIN, 10. siječnja 2006. (Hina) - Koalicijskademokršćansko-socijaldemokratska vlada je na svojoj prvoj zatvorenojsjednici, održanoj u ponedjeljak i utorak u dvorcu Ganshagen pokrajBerlina, postavila smjernice za oporavak njemačkog gospodarstva,priopćili su na zajedničkoj konferenciji za novinare u Berlinu uutorak njemačka kancelarka Angela Merkel (Kršćansko demokratska unijaCDU) i vicekancelar Franz Muentefering (Socijaldemokratska strankaNjemačke SPD).
BERLIN, 10. siječnja 2006. (Hina) - Koalicijska demokršćansko-socijaldemokratska vlada je na svojoj prvoj zatvorenoj sjednici, održanoj u ponedjeljak i utorak u dvorcu Ganshagen pokraj Berlina, postavila smjernice za oporavak njemačkog gospodarstva, priopćili su na zajedničkoj konferenciji za novinare u Berlinu u utorak njemačka kancelarka Angela Merkel (Kršćansko demokratska unija CDU) i vicekancelar Franz Muentefering (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD).

"Zadovoljna sam ishodom prvog zatvorenog sastanka vlade", izjavila je Merkel nakon dvodnevne sjednice završene u utorak poslije podne.

"Vladin cilj i dalje ostaje ulaganje, saniranje i reformiranje", dodala je Merkel.

Vlada je u svrhu poticanja gospodarskog rasta predvidjela paket mjera za čiju je provedbu izdvojeno 25 milijardi eura.

"Unija CDU/CSU i SPD žele očekivanja i rezultate dovesti u ravnotežu kako bi stekli povjerenje građana", rekla je Merkel.

"Mi smo na putu da Njemačku do 2010. vratimo na vodeće pozicije u Europi i svijetu", zaključila je Merkel.

Njezin zamjenik Muentefering također je izrazio zadovoljstvo ishodom dvodnevne sjednica, ali je istodobno upozorio na još uvijek problematično stanje državnih financija.

"Njemačka ni u ovoj godini neće ispuniti 'maastrihtske kriterije' glede unutarnjeg zaduženja ali ćemo to uspjeti 2007.", naglasio je Muentefering.

Vlada se nije uspjela dogovoriti o daljnjim smjernicama reforme zdravstvenog sustava i tarifnih ugovora.

Parlamentarna oporba žestoko je kritizirala ishod dvodnevne zatvorene sjednice. Predsjednik Liberala (FDP) Guido Westerwelle smatra da vlada čini veliku grešku kada investicije u gospodarstvo financira novim dugovima.

Predsjednik stranke Zelenih Reinhard Buetikofer je izrazio razočaranost najavljenim potezima koalicijske vlade koji su po njegovu mišljenju "polurješenja" te ne donose prave odgovore na goruća pitanja koja muče Njemačku.

I predstavnici gospodarstva su na investicijski paket savezne vlade reagirali sa skepsom. Ishodom vladine sjednice zadovoljna je Udruga njemačkih obrtnika koja je pozdravila odluku o uvođenju poreznih olakšica za obavljanje modernizacijskih radova na nekretninama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙