FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kancelarka Merkel odlazi u prvi posjet SAD-u

BERLIN, 11. siječnja 2006. (Hina) - Njemačka kancelarka Angela Merkel(Kršćansko demokratska unija CDU) ponudila je uoči posjeta Washingtonuproširenje njemačkog angažmana u Iraku, javlja dnevnik "Die Welt" usrijedu.
BERLIN, 11. siječnja 2006. (Hina) - Njemačka kancelarka Angela Merkel (Kršćansko demokratska unija CDU) ponudila je uoči posjeta Washingtonu proširenje njemačkog angažmana u Iraku, javlja dnevnik "Die Welt" u srijedu.

Ponuda se, kako javlja "Die Welt" pozivajući se na izvore bliske uredu kancelarke, međutim ne odnosi na vojni angažman, nego na pojačano sudjelovanje u izobrazbi iračkih policajaca, u čemu je Njemačka i do sada sudjelovala u centrima za izobrazbu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Njemačka je osim toga spremna u sklopu postojećih UN fondova za stabilizaciju Iraka više uključiti u stručnu izobrazbu iračke mladeži.

Uoči prvog posjeta Angele Merkel Washingtonu u svojstvu kancelarke, pripadnici američkog Senata iskazali su velika očekivanja od susreta Merkel - Bush u petak.

"To je prilika za novi početak", izjavio je agenciji DPA američki republikanski senator Sam Brownback.

Jedno od predizbornih obećanja Angele Merkel je i ponovno zatopljenje odnosa između Berlina i Washingtona, koji su za vrijeme vladavine Gerharda Schroedera, zbog nesuglasica oko vojnog angažmana u Iraku, pali na najnižu razinu u poslijeratnoj povijesti Njemačke. Merkel, međutim, isto kao i njezin prethodnik, odbija njemački vojni angažman u Iraku. Njemačka kancelarka je osim toga prošlog tjedna u jednom intervjuu žestoko kritizirala logor Guantanamo te indirektno zatražila da se on zatvori.

Njemačko - američki odnosi su u zadnje vrijeme isto tako bili opterećeni aferom oko ilegalnih letova američke obavještajne službe CIA preko Njemačke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙