FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Putin i Merkel u Moskvi o bilateralnim odnosima i iranskom pitanju

MOSKVA/ZAGREB, 16. siječnja 2006. (Hina) - Ruski predsjednik VladimirPutin u ponedjeljak je nakon susreta u Moskvi s njemačkom kancelarkomAngelom Merkel izjavio da bi pitanje iranskog nuklearnog programatrebalo biti riješeno bez naglih "pogrešnih" koraka, prenoseagencije.
MOSKVA/ZAGREB, 16. siječnja 2006. (Hina) - Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je nakon susreta u Moskvi s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel izjavio da bi pitanje iranskog nuklearnog programa trebalo biti riješeno bez naglih "pogrešnih" koraka, prenose agencije.

"Moramo vrlo oprezno postupati u tom pitanju. Ja osobno sebi ne dopuštam niti jednu nepažljivu najavu i ne dopuštam ministarstvu vanjskih poslova da učini bilo kakav neizvjestan korak", rekao je Putin.

"U svakom slučaju na iranskom problemu moramo raditi vrlo oprezno ne dopuštajući nagle pogrešne korake", izjavio je Putin.

Rusko stajalište o pitanju iranskog nuklearnog programa "vrlo je blisko" onom europskih država i Sjedinjenih Država, rekao je među ostalim predsjednik Putin. "Rusija i Njemačka, naši europski partneri i Sjedinjene Države; svi imamo bliska stajališta glede iranskog problema", rekao je Putin.

Putin je napomenuo i da Iran "ne isključuje" mogućnost prihvaćanja ruskog prijedloga da svoj uran obogaćuje u Rusiji. "Od naših iranskih partnera čuli smo razna mišljenja o tom pitanju. Jedno od tih bilo je ono iranskog ministarstva vanjskih poslova. Naši su nam partneri rekli da ne isključuju primjenu našeg prijedloga", rekao je Putin nakon sastanka s Angelom Merkel

Tijekom inauguralnog posjeta Rusiji njemačka kancelarka je u ponedjeljak u Kremlju s Putinom razgovarala o širokom spektru pitanja iz svjetske politike kao i o bliskim bilateralnim odnosima koje je s Rusijom uspostavio prethodnik Angele Merkel Gerhard Schroeder.

Putin je na samom početku razgovora istaknuo rusku namjeru da razvija veze s Njemačkom bez obzira na prošlogodišnje promjene na čelu njemačke države.

"Želio bih napomenuti da tijekom ovog razdoblja naša stajališta nismo ni najmanje promijenili", rekao je Putin njemačkoj kancelarki.

Kancelarka se sa svoje strane osvrnula na razgovore s ruskim čelnikom u Berlinu u rujnu prije no što je preuzela dužnost kancelara od Schroedera.

"Mislim da smo tada stvorili dobre temelje za dalji razvoj našeg partnerstva", rekla je Merkel.

Merkel je također izrazila zadovoljstvo izvanrednim porastom bilateralne trgovinske razmjene čiji je obujam prošle godine porastao za 30 posto i dostigao rekordnu razinu od 26,6 milijardi eura.

U svojim komentarima prije jednodnevnog posjeta Moskvi Angela Merkel izjavila je da posjet za cilj ima uspostavu strateškog partnerstva s Rusijom ali i da se mora razgovarati o kritičnim pitanjima kao što su iranski nuklearni programa, razvoj stanja na Bliskom istoku i na Balkanu, stanju u Čečeniji i sjevernom Kavkazu, te ruskom predsjedanju skupinom G8 2006. godine.

Kod teme Čečenija dvoje čelnika "nisu baš istog mišljenja", kazala je Merkel nakon susreta ne navodeći pojedinosti.

Jedno od važnih pitanja susreta njemačke kancelarke i ruskog predsjednika bila je energija s naglaskom na gradnji plinovoda pod Baltičkim morem do Njemačke, najvećeg kupca ruskog prirodnog plina.

Angela Merkel je novinarima koji se nalaze u njenoj pratnji rekla da se razgovaralo i o radu nevladinih organizacija u Rusiji.

Rusija je ove godine prihvatila proturječan novi zakon koji regulira i ograničava djelovanje njenih više od 350.000 nevladinih organizacija i udruga.

Ruska organizacija za zaštitu ljudskih prava Memorial pohvalila je kancelarku radi spremnosti da postavi pitanje kojih se Schroeder bio mnogo manje spreman dotaknuti.

"Stanje ljudskih prava i demokratskih sloboda trebalo bi igrati važnu ulogu u bilateralnim odnosima", rekao je predsjednik Memoriala Arseny Roginsky njemačkoj agenciji dpa.

Putin je, kako je nakon razgovora rekla Merkel, kazao da je ruski parlament uskladio zakon o NGO-ovima s naputcima Vijeća Europe, ali i naglasio da je zakon bio potreban kako bi se u Rusiji isključilo netransparentno financiranje domaćih političkih aktivnosti.

Njemačka kancelarka rekla je da će ove godine održati više sastanaka s Putinom. "Vodit ćemo još mnoge intenzivne razgovore na temelju našeg strateškog partnerstva", rekla je Merkel.

Posjet Angele Merkel bio je posljednji u nizu kancelarkinih inauguralnih posjeta. Prošlog se tjedna njemačka kancelarka u Washingtonu sastala s predsjednikom SAD-a Georgeom W. Bushom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙