FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sjeveroeuropski plinovod je zajednički prioritet Rusije i Njemačke

ZAGREB, 16. siječnja 2006. (Hina) - Rusija i Njemačka smatraju da jeprojekt izgradnje sjevernoeuropskog plinovoda doprinos naporima zastvaranje jedinstvenog energetskog prostora u Europi i osiguravanjeenergetske sigurnosti kao i energetske opskrbe Europe, izjavio je uponedjeljak glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova uočiposjeta njemačke kancelarke Angele Merkel Moskvi.
ZAGREB, 16. siječnja 2006. (Hina) - Rusija i Njemačka smatraju da je projekt izgradnje sjevernoeuropskog plinovoda doprinos naporima za stvaranje jedinstvenog energetskog prostora u Europi i osiguravanje energetske sigurnosti kao i energetske opskrbe Europe, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova uoči posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel Moskvi.

"Među zajedničkim prioritetima je daljnji rad na projektu sjevernoeuropskog plinovoda na koji obje strane gledaju kao na doprinos stvaranju zajedničkog energetskog prostora u Europi, jamstvo energetske sigurnosti i izvor energetske opskrbe za Europu", rekao je Kaminin u izjavi koja je postavljena na web stranici ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Merkel će doputovati u ponedjeljak u svoj prvi radni posjet Moskvi gdje će se tijekom poslijepodneva sastati s predsjednikom Vladimirom Putinom i drugim visokim ruskim dužnosnicima.

Ruske novine Nezavisimaja gazeta pišu u ponedjeljak da će ovaj posjet potvrditi strateško partnerstvo neophodno za mir i stabilnost u Europi, te da će Putin i Merkel dati takvu izjavu nakon svog susreta u Kremlju.

Energetska sigurnost, koju je Rusija navela kao svoj prioritet tijekom predsjedanja G8 2006., posebice je dobila na važnosti nakon što je Europa osjetila nedovoljnu opskrbu ruskim prirodnim plinom tijekom ukrajinsko-ruskog spora oko cijene plina. Rusija i Njemačka trenutačno grade plinovod ispod Baltičkog mora u vrijednosti od više milijardi dolara.

Trgovina, gospodarska pitanja i energetske teme su među zajedničkim prioritetima dvije zemlje, javljaju ruske novinske agencije. Njemačka je najveći trgovinski partner Rusije i u 2005. bilateralna trgovina porasla je za 30 posto i procjenjuje se da je dostigla rekordnih 32 milijarde američkih dolara.

Merkel će tijekom radnog posjeta Moskvi također razgovarati s ruskim dužnosnicima o suradnji na području obrazovanja, znanosti i inovacija, rekao je jedan izvor u Kremlju.

Očekuje se da će njezin prvi posjet Rusiji "potvrditi kontinuitet politike širenja strateškog partnerstava između Rusije i Njemačke", kazao je navedeni izvor za Interfax.

Međutim, prema izvorima u njemačkoj vladi, Merkel će se dotaknuti i niza osjetljivih tema, kao što su Čečenija i izbori u ožujku u Ukrajini i Bjelorusiji, javljaju agencije.

Što se tiče tema na međunarodnom planu, Merkel i Putin razgovarat će o iranskom nuklearnom programu, terorizmu, kao i pitanjima koja su pred Skupinom osam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G8), na čijem je čelu trenutačno službena Moskva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙