FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Berlin: Pozitivne ocjene posjeta Angele Merkel Moskvi

BERLIN, 17. siječnja 2006. (Hina) - Njemačka kancelarka Angela Merkelzadovoljna je posjetom Moskvi a na ishod i tijek boravka u RuskojFederaciji pozitivno je u utorak reagirala i njemačka javnost.
BERLIN, 17. siječnja 2006. (Hina) - Njemačka kancelarka Angela Merkel zadovoljna je posjetom Moskvi a na ishod i tijek boravka u Ruskoj Federaciji pozitivno je u utorak reagirala i njemačka javnost.

"To je bio dobar i važan prvi susret", izjavila je Merkel nakon povratka iz Moskve u Berlin u utorak ujutro.

Merkel i Putin su se u ponedjeljak dogovorili o daljnjem produbljivanju njemačko - ruskih odnosa i nastavku dobre suradnje i nakon smjene vlasti u Njemačkoj. Merkel je razgovor s Putinom, koji je trajao sat vremena dulje od planiranog, ocijenila kao "otvoreni dijalog".

Susret s Putinom, koji je bliski prijatelj bivšeg kancelara Gerharda Schroedera, prošao je, kako je naglasila Merkel, "u prijeteljskom tonu".

Njemačka javnost pozdravila je susret Merkel - Putin te posebice činjenicu da je njemačka kancelarka tijekom susreta spomenula i sporne teme poput krize u Čečeniji te slobodu medija u Rusiji.

"Der Speigel" piše da je u njemačko - ruskim odnosima došlo do promjene te da će se suradnja na relaciji Berlin - Moskva odsad odvijati u puno konkretnijem i razumnijem tonu nego što je to bio slučaj tijekom vladavine kabineta Gerharda Schroedera. Njemu je tadašnja parlamentarna oporba i njemačka javnost predbacivala izbjegavanje "vrućih" tema prilikom susreta s Putinom.

Liberalna oporba je stoga prije odlaska Merkel u Moskvu tražila prekid dosadašnjih odnosa s Moskvom i "normalizaciju" odnosa što uključuje i postavljanje nezgodnih pitanja.

I strani mediji su uglavnom pozitivno ocijenili prvi posjet njemačke kancelarke Moskvi te uglavnom pišu o "dobrim uvjetima" za nastavak dobrih odnosa ali istodobno i o "pokopavanju srdačnog prijateljstva" koje je dosad vladalo između njemačkog i ruskog državnog vrha.

Njemačka i svjetska javnost posebice pohvaljuju činjenicu što se Merkel dotakla teme Čečenije te što se kancelarka srela s predstavnicima oporbe i nevladinih organizacija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙