FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Merkel tvrdi da bi Guantanamo trebalo zatvoriti

BERLIN, 7. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Njemačka kancelarka AngelaMerkel izjavila je u intervjuu objavljenom u subotu, uoči njezinaposjeta Sjedinjenim Državama, da bi Washington trebao zatvoritizloglasni zatvor Guantanamo i pronaći drugi način za postupanje sosumnjičenim teroristima.
BERLIN, 7. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u intervjuu objavljenom u subotu, uoči njezina posjeta Sjedinjenim Državama, da bi Washington trebao zatvoriti zloglasni zatvor Guantanamo i pronaći drugi način za postupanje s osumnjičenim teroristima.

"Institucija poput Guantanama dugoročno ne bi trebala postojati", rekla je Merkel za tjednik Der Spiegel od subote. "Drugi načini i sredstva moraju se pronaći za postupanje s tim zatvorenicima", kazala je.

Merkel je obećala da će popraviti odnose sa Sjedinjenim Državama, ozbiljno narušene zbog rata u Iraku kojemu se njezin prethodnik Gerhard Schroeder oštro protivio.

Njezini komentari za Der Spiegel, u kojima se dotaknula i odnosa s Moskvom i Europskom unijom, upućuju ipak da se neće ustručavati govoriti o pitanjima o kojima se Berlin i Washington ne slažu.

Merkel će Washington posjetiti idući tjedan, što će biti njezin prvi posjet SAD-u otkako je u studenome stupila na dužnost. Sastanak s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom predviđen je za petak.

Dok je odnose sa Sjedinjenim Državama opisala kao prijateljske, one s Rusijom prije bi, kako je kazala, nazvala "strateškim partnerstvom".

"Mislim da još ne dijelimo jednaki broj zajedničkih vrijednosti s Rusijom kao što ih dijelimo sa Sjedinjenim Državama", kazala je Merkel koja će se s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom susresti nekoliko dana nakon puta u Washington.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙