FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava zatopljenja ograničila rast cijene nafte na razinu blizu 60 dolara po barelu

LONDON, 29. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte blago su paleu četvrtak nakon što su najave o zatopljenju u SAD-u ograničile rastcijena nafte, potaknut izjavom iranskog ministra za naftu da biOrganizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na sastanku zakazanomsljedećeg mjeseca trebala razmotriti mogućnost smanjenja proizvodnje.
LONDON, 29. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte blago su pale u četvrtak nakon što su najave o zatopljenju u SAD-u ograničile rast cijena nafte, potaknut izjavom iranskog ministra za naftu da bi Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na sastanku zakazanom sljedećeg mjeseca trebala razmotriti mogućnost smanjenja proizvodnje.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu 19 centi na 59,63 dolara nakon što je u srijedu navečer poskupio čak 1,66 dolara na 59,82 dolara. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio 25 centi na 57,39 dolara nakon što je prethodnog dana dosegnuo 57,64 dolara.

Glavni razlog najnovijeg rasta cijena bila je izjava iranskog ministra za naftu Kazema Vazirija Hamaneha da bi OPEC na sastanku zakazanom 31. siječnja trebao razmotriti mogućnost smanjenja proizvodnje budući da ponuda trenutno nadmašuje potražnju.

Rast cijena poduprlo je i očekivanje analitičara da će tjedno izvješće američke vlade, premješteno na četvrtak zbog božićnih blagdana, pokazati pad zaliha u svim kategorijama.

S druge pak strane analitičari upozoravaju da ne treba očekivati dugotrajnija razdoblja rasta budući da meteorolozi predviđaju da će temperature sljedećeg tjedna biti više od uobičajenih za ovo doba godine. Tako neke meteorološke službe predviđaju da će u sljedećih šest do deset dana temperature u većem dijelu SAD-a biti više od uobičajenih za ovo doba godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙