FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte porasle nakon najava mogućeg zahlađenja u SAD-u

LONDON, 19. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte ponovno suporasle u ponedjeljak uslijed spekulacija da bi ponovno zahlađenje nasjeveroistoku SAD-a do kraja ove godine moglo pojačati potražnju zagorivom i time nagristi zalihe.
LONDON, 19. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte ponovno su porasle u ponedjeljak uslijed spekulacija da bi ponovno zahlađenje na sjeveroistoku SAD-a do kraja ove godine moglo pojačati potražnju za gorivom i time nagristi zalihe.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 49 centi na 58,55 dolara nakon što je prošlog petka poslijepodne pojeftinio čak 3,2 posto uslijed prognoza o skorom zatopljenju, što je bio najveći zabilježeni pad cijene od 23. rujna. Na londonskom je tržištu barel poskupio 38 centi na 57,51 dolar.

"Tržište je jako osjetljivo na bilo kakve prognoze o zahlađenju", konstatirao je Tony Machacek iz londonskog Bache Financiala, konstatirajući da je i poskupljenje od ponedjeljka "kontrareakcija na cijene od petka. Zalihe lož-ulja bilježe solidno visoku razinu i iznenadile bi me bojazni od stvarne nestašice", dodao je.

Meteorološke službe najavile su pak zahlađenje na sjeveroistoku SAD-a nakon Božića a i nedavno je zahlađenje ponovno potaknulo bojazan da bi potražnja za gorivom mogla nadmašiti ponudu budući da se rafinerije u SAD-u još nisu oporavile od posljedica ljetnih uragana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙