FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prosječna cijena nafte u 2006. trebala bi biti 57,34 dolara po barelu

LONDON, 30. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte zadržale su seu petak blizu razine od 60 dolara po barelu, poduprte ovog tjednanižim zalihama goriva u SAD-u i očekivanjima da će OPEC smanjitiproizvodnju na sastanku zakazanom krajem siječnja.
LONDON, 30. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte zadržale su se u petak blizu razine od 60 dolara po barelu, poduprte ovog tjedna nižim zalihama goriva u SAD-u i očekivanjima da će OPEC smanjiti proizvodnju na sastanku zakazanom krajem siječnja.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu 47 centi na 59,85 dolara nakon što su trgovci krenuli u dobitonosne prodaje kako bi iskoristili poskupljenje od prethodnog dana za više od dva dolara po barelu. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio 42 centa na 57,65 dolara.

Inače, prosječne su cijene u New Yorku u 2005. iznosile 56,70 dolara po barelu, što je gotovo 37 posto više od prosjeka u 2004. Dugoročni trend rasta cijena bio je rezultat rasta potražnje za gorivima u svijetu i ograničenih rezervnih rafinerijskih kapaciteta. To je potaknulo ulagače da se preorijentiraju s ulaganjima na naftu, a takvo kretanje podupirale su i dugoročne bojazni od tijesni zaliha.

Analitičari prognoziraju da će u 2006. prosječna cijena iznositi 57,34 dolara po barelu.

U četvrtak je cijene poduprlo tjedno izvješće američke vlade, koje je pokazalo rast potražnje za destilatima, uključujući lož-ulje, za više od pet posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Na rast cijena utjecao je i iznenađujući podatak da su zalihe benzina prošloga tjedna smanjene za 1,2 milijuna barela.

"Produbljen je pad zaliha benzina u SAD-u ispod prosječne vrijednosti u proteklih pet godina, dok je potražnja za naftom u SAD-u i dalje snažna. Naše procjene o aktualnom odnosu ponude i potražnje sugeriraju osjetno zatezanje u odnosu na isto razdoblje prošle godine", ističe se u izvješću Carclays Capitala.

Zalihe benzina trenutno su 13 milijuna barela, odnosno gotovo sedam posto ispod prošlogodišnje razine, potičući bojazni od nestašice u razdoblju kada rafinerije obično gomilaju zalihe uoči ljetnog vrhunca potražnje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙