FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IFC predviđa još jednu dobru godinu za tržišta zemalja u razvoju

WASHINGTON, 17. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Rastuća tržišta zemaljau razvoju idu u 2006. prema još jednoj dobroj godini, no njihovagospodarstva još su pod utjecajem neujednačenih stopa rasta iraširenog siromaštva, stoji u izvješću Međunarodne financijskekorporacije (IFC).
WASHINGTON, 17. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Rastuća tržišta zemalja u razvoju idu u 2006. prema još jednoj dobroj godini, no njihova gospodarstva još su pod utjecajem neujednačenih stopa rasta i raširenog siromaštva, stoji u izvješću Međunarodne financijske korporacije (IFC).

Ta podružnica Svjetske banke zadužena za financiranje ustvrdila je da će u brzorastućim gospodarstvima u razvoju ovogodišnja stopa rasta biti vjerojatno iznad 5,5 posto a iduće više nego dvostruko viša od stope rasta u najbogatijim državama u svijetu.

"Tržišta u razvoju kao skupina dokazala su da mogu održati visoke stope rasta i privući kapital. Ostvaruju snažan dinamizam no imaju i veliku nedovršenu agendu", izjavio je zamjenik izvršnog predsjednika IFC-a Lars Thunell.

IFC, koji je skovao termin "tržišta u razvoju" početkom 1980-ih za poduzetničke i tržišne aktivnosti u regijama svijeta koje se industrijaliziraju, ističe da će institucionalni ulagači vjerojatno svojim ulaganjima povećati kapitalizaciju na tržištima dionica u tim zemljama u 2006. iznad 5.000 milijardi dolara, po prvi put do sada. To je i više nego dvostruko više od tržišne kapitalizacije u 1995. koja je tada iznosila 2.000 milijardi dolara.

Ta institucija tvrdi i da pritok kapitala na tržišta u razvoju doseže razine posljednji puta viđene prije jednog desetljeća. Pritok privatnog kapitala dosegnuo je oko 350 milijardi dolara godišnje, što je četiri puta više od međunarodne pomoći.

Thunell je izjavio da je unatoč uzletu na tim tržištima, u tim gospodarstvima, među kojima su Kina, Indija, Južna Koreja, Brazil, Malezija te zemlje istočne Europe i dijelovi Afrike, i nadalje potrebno smanjivati siromaštvo, pokriti socijalne potrebe i zaštititi okoliš.

Iz IFC-a ističu da bi više transparentnosti i manje birokracije u tim zemljama ohrabrilo investicije i zapošljavanje. Procjenjuje da će izravna strana ulaganja na ta tržišta vjerojatno ove godine ostati oko lanjske razine od 146 milijardi dolara, nakon njihovog dvogodišnjeg snažnog uzleta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙