FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavak poticanja poljoprivrede i stočarstva

ZAGREB, 13. siječnja 2006. (Hina) - U sklopu Operativnog programapodizanja trajnih nasada u Hrvatskoj je podignuto 2.000 hektaravoćnjaka, isto toliko vinograda te 2.500 hektara maslinika, podaci suMinistarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva.
ZAGREB, 13. siječnja 2006. (Hina) - U sklopu Operativnog programa podizanja trajnih nasada u Hrvatskoj je podignuto 2.000 hektara voćnjaka, isto toliko vinograda te 2.500 hektara maslinika, podaci su Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva.

Ministarstvo će s provođenjem tih programa nastaviti i u ovoj godini, a nastavit će se i s provođenjem programa razvoja govedarske proizvodnje, projektom navodnjavanja i dr.

Prema riječima glasnogovornika Ministarstva poljoprivrede Mladena Pavića, očekuje se investicijski zamah u spomenute programe kao i početak operacionalizacije ribarskog programa. Najavio kako će se u ovoj godini započeti s provedbom programa razvoja svinjogojstva, a bit će izrađen i program poticanja proizvodnje povrća.

Što se pak tiče provedbe programa razvoja govedarske proizvodnje Pavić je kazao kako je lani otvoreno 25 novih farmi te odobreno ukupno 200 zahtjeva za podizanje novih štala.

Prema Operativnom programu podizanja trajnih nasada u Hrvatskoj bi se do 2007. godine trebalo podići 33.500 hektara novih nasada (5.500 hektara maslinika, 13.000 hektara vinograda i 15.000 hektara voćnjaka).

Frane Ivković iz Hrvatske voćarske zajednice mišljenja je kako se u voćarstvu neće uspjeti realizirati postavljeni cilj od 15.000 hektara novih voćnjaka. Kao problem navodi i to što nije točno razrađeno koliko i kojih vrsta voća trebamo.

Dodao je kako nema dovoljno zainteresiranih voćara za podizanje novih nasada te kako bi država trebala više stimulirati podizanje novih nasada.

Ivković kaže i kako je struka još uvijek nedovoljno prisutna u voćnjacima, odnosno još uvije je premalo proizvođača koji se mogu mjeriti s onima iz Europske unije.

Mišljenja je kako se hrvatski voćari moraju okrenuti proizvodnji koju će moći plasirati u inozemstvo, odnosno proizvodnji voća za preradu, tj. za industriju.

Zvonko Ivančić, vinar iz Jaske, istaknuo je kako vinari imaju volje za podizanjem novih površina no najveći problem im je zemljište, odnosno usitnjenost posjeda. Mnogo je zemlje koja stoji neobrađena te je potrebna akcija i države kako bi se pronašli načini da se ta zemlja privede svrsi, dodao je.

(Hina) xtp yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙