FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Maraska počela sadnju autohtone višnje

ZADAR, 20. prosinca 2005. (Hina) - Zadarska tvrtka za proizvodnjualkoholnih i bezalkoholnih pića "Maraska" d.d. počela je danas sadnjuautohtone višnje maraske na području Vlačina, između Zemunika Donjeg iSuhovara.
ZADAR, 20. prosinca 2005. (Hina) - Zadarska tvrtka za proizvodnju alkoholnih i bezalkoholnih pića "Maraska" d.d. počela je danas sadnju autohtone višnje maraske na području Vlačina, između Zemunika Donjeg i Suhovara.

Tijekom ove i iduće godine Maraska će zasaditi 130 hektara površine s oko 110 tisuća sadnica višnje maraske. Riječ je o projektu podizanja trajne višnje maraske.

Prvu sadnicu svečano je zasadio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković u nazočnosti čelnih ljudi Maraske, zadarskog župana Ive Grbića i brojnih drugih gostiju.

Do kraja 2007. godine Maraska će s višnjom zasaditi ukupno 250 hektara površine na tom području. Zasad je razminirano 130 hektara i na toj će površini u prvoj fazi biti zasađeno stabala.

Cijela površina bila je šumsko neobraslo zemljište. Hrvatske šume dale su Maraski d.d. pravo korištenja na rok od 40 godina, a Ministarstvo poljoprivrede snosilo je troškove nabave sadnica. Projekt se priprema već 14 mjeseci, a najviše vremena potrošeno je na razminiranje površina što je učinjeno uz pomoć nekoliko donacija iz inozemstva.

Sadnice višnje maraske proizvedene su od probranih autohtonih nasada. Proizvela ih je tvrtka "Geront" d.o.o. iz Kaštel Novog u suradnji s Institutom za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita, Zavodom za rasadničarstvo i sjemenarstvo iz Osijeka, Zavodom za zaštitu bilja i Zavodom za ishranu bilja.

Zasadivši prvu sadnicu višnje maraske, ministar Čobanković je rekao kako ga neobično raduje što se njegovo Ministarstvo uključilo u projekt, ali i znanost, struka i savjetodavna služba. Osobito sam zadovoljan što je prvih 60 tisuća sadnica nabavljeno na domaćem tržištu, a ne iz uvoza. Ovaj će projekt, smatra, oživjeti proizvodnju višnje maraske na zadarskom području.

Čobanković drži da hrvatska poljoprivreda ove godine bilježi znatno veći indeks izvoza nego prijašnjih godina. Izvoz poljoprivrednih proizvoda premašit će milijardu dolara, što je, kaže, dokaz da hrvatska poljoprivreda može plasirati svoje proizvode na zahtjevno tržište Europske unije.

Predsjednik uprave Maraske d.d. Joško Zavoreo je istaknuo da će Maraska do kraja 2007. u cijelosti realizirati svoj plan sadnje.

Zadarski župan Ivo Grbić rekao je uz ostalo da je nedavno pri Županiji utemeljen i Odjel za poljoprivredu koji će nastojati ubrzati gospodarsko korištenje zasad nekorištenih površina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙