FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski odbor za poljoprivredu prihvatio hrvatski SAPARD plan

ZAGREB, 16. prosinca 2005. (Hina) - Europski odbor za poljoprivredu(STAR Committee EU) prihvatio je u potpunosti sve predložene mjerehrvatskog plana za poljoprivredu i ruralni razvoj - SAPARD plan2005/2006, izjavio je danas pomoćnik ministra poljoprivrede SrećkoSelanac.
ZAGREB, 16. prosinca 2005. (Hina) - Europski odbor za poljoprivredu (STAR Committee EU) prihvatio je u potpunosti sve predložene mjere hrvatskog plana za poljoprivredu i ruralni razvoj - SAPARD plan 2005/2006, izjavio je danas pomoćnik ministra poljoprivrede Srećko Selanac.

Osnutak i akreditiranje SAPARD Agencije u Hrvatskoj uslijedit će do travnja iduće godine, kako bi se mogla početi koristiti sredstva iz SAPARD fonda EU u vrijednosti od 25 milijuna eura, kazao je Selanac na današnjoj konferenciji za novinare. Agencija će djelovati u sklopu Ministarstva.

SAPARD je predpristupni fond EU-a namijenjen državama kandidatima kao podrška strukturnim reformama poljoprivrednog sektora te mjerama usklađivanja s acquisom EU na tom području.

Cilj SAPARD-a je ojačati konkurentnost poljoprivrednih proizvođača i prerađivača budućih zemalja članica na zajedničkom tržištu usklađivanjem s EU standardima te potpora manjoj, lokalnoj infrastrukturi radi boljih životnih uvjeta u ruralnom prostoru.

Ministarstvo poljoprivrede kao prioritetna je izabralo ulaganja u poljoprivredna gospodarstva, preradu i trženje poljoprivrednih i ribarskih proizvoda te ruralnu infrastrukturu.

Kod ulaganja u poljoprivredna gospodarstva prioritetni sektori su proizvodnja mlijeka, mliječnih prerađevina, goveđeg, svinjskog mesa i mesa peradi, proizvodnja povrća i voća te skladištenje žitarica. Udio sufinanciranja iz sredstava SAPARD programa na tom području je 50 posto od ukupne investicije, a najviši iznos SAPARD potpore po jednom korisniku je 2,5 milijuna kuna.

Cilj ulaganja u unapređenje prerade i trženja poljoprivrednih i ribarskih proizvoda je povećati konkurentnost tih proizvoda, izgraditi nove i unaprijediti postojeće preradbene kapacitete, modernizirati pogone za preradu itd. Udio sufinanciranja kroz SAPARD je 50 posto ukupne investicije, a najviši iznos potpore po korisniku je 10 milijuna kuna.

Kao prioritetni sektori kod ulaganja u ruralnu infrastrukturu izdvojeni su cestovna infrastruktura, kanalizacijska infrastruktura i ulaganja u toplane.

Selanac vjeruje da će sredstva iz SAPARD programa biti iskorištena te kako već imaju upite zainteresiranih koji već imaju spremne projekte s kojima će se javiti.

U Hrvatskoj ima dovoljno kreditno sposobnih tvrtki i pojedinaca koji će moći isfinancirati projekte, a 50 posto sredstava refundirat će im se nakon što projekt bude izvršen, dok je za ulaganja u ruralnu infrastrukturu cjelokupan iznos nepovratan.

Nakon što SAPARD Agencija odobri projekt, korisnik ga mora u potpunosti realizirati kroz dvije godine, i to na način kako piše u projektu, pojasnio je Selanac. U suprotnom neće mu se refundirati novac već će se projekt tretirati kao privatna investicija.

SAPARD je započeo 2000. godine, a završava 1. siječnja 2007. godine.

(Hina) xtp ydb

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙