FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čobanković s predstavnicima Udruge "Baby Beef"

ZAGREB, 21. prosinca 2005. (Hina) - Kako bi se sredila situacija natržištu mesa Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoggospodarstva od iduće će godine krenuti sa mjerama razdvajanjagovedarskog programa na mliječni i govedarski, predložit će izmjene idopune zakona o novčanim potporama na način utvrđivanja ciljane cijenei varijabilnog dijela potpore za junad te uvođenje potpore koja nijevezana na liniju klanja već za proizvedeno i prodano june.
ZAGREB, 21. prosinca 2005. (Hina) - Kako bi se sredila situacija na tržištu mesa Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva od iduće će godine krenuti sa mjerama razdvajanja govedarskog programa na mliječni i govedarski, predložit će izmjene i dopune zakona o novčanim potporama na način utvrđivanja ciljane cijene i varijabilnog dijela potpore za junad te uvođenje potpore koja nije vezana na liniju klanja već za proizvedeno i prodano june.

Najavio je to ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković na današnjem sastanku s predstavnicima Udruge za tov i uzgoj junadi "Baby Beef".

Ovih dana, kazao je ministar, bit će isplaćene potpore za tov junadi za drugi kvartal ove godine i to u 70 postotnom iznosu, dok će razlika do 100 posto biti isplaćena iza Nove godine. Treći i četvrti kvartal bit će, kako je ranije dogovoreno, također isplaćeni u 100 iznosu.

Čobanković ključnim drži utvrđivanje određenih parametara cijena koji će biti vezani za iznos potpore, što će pomoći da dođe do stabilne proizvodnje. Još jednom je podsjetio kako je strateški cilj stvoriti jaku domaću mesnu proizvodnju.

Predstavnici Udruge "Baby Beef" upozorili su na smanjenje domaće proizvodnje junadi, pad cijena, što će, kako je rekao predsjednik Udruge Toni Raić, dovesti do toga da se dio manjih proizvođača prestane baviti uzgojem.

Proizvođači su nezadovoljni, ne mogu plasirati svoje meso na domaće tržište, poticaji kasne, a povećanje lagera utovljene stoke na 4.000 komada s tendencijom daljnjeg rasta dovest će do potpunog zaustavljanja plasmana.

Predstavnici Udruge Baby Beef ponovo su upozorili na problem uvoza goveđeg mesa, posebice iz Brazila i Poljske te moguće posljedice koje to ima na domaću proizvodnju. Upozorili su također i na upitnost kvalitete uvezenog mesa, ali i na problem sivog tržišta.

Udruga podržava prijedlog ministra da se izmjenama i dopunama zakona o potporama pokuša riješiti stanje na tršištu.

(Hina) xtp yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙