FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen priručnik za proizvodnju povrtnih i voćnih vrsta te vinove loze

ZAGREB, 10. siječnja 2006. (Hina) - U Ministarstvu poljoprivrede,šumarstva i vodnog gospodarstva predstavljen je danas priručnikTehnološke smjernice za integriranu proizvodnju nekih povrtnih ivoćnih vrsta te vinove loze, što je još jedan od koraka približavanjaproizvodnje standardima Europske unije.
ZAGREB, 10. siječnja 2006. (Hina) - U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva predstavljen je danas priručnik Tehnološke smjernice za integriranu proizvodnju nekih povrtnih i voćnih vrsta te vinove loze, što je još jedan od koraka približavanja proizvodnje standardima Europske unije.

Tehnološke smjernice, kako je rečeno, sastavnica su Projekta voćarstva, vinogradarstva i povrćarstva u održivoj proizvodnji na području Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore, Makedonije i Albanije, čiji je inicijator i voditelj Institut za mediteransku poljoprivredu iz Barija.

Ukupna vrijednost projekta je dva milijuna eura od čega je Hrvatskoj namijenjeno 360 tisuća eura.

Glavna zadaća je pomoć navedenim državama u specijalističkom jačanju poljoprivredne savjetodavne službe radi razvoja održive poljoprivredne proizvodnje, a sve putem tehničke pomoći u obliku specijalističkih tečajeva koji je organizirao Institut za mediteransku poljoprivredu u Bariju.

Projekt je započeo u travnju 2004. godine, kad je potpisan Memorandum o suradnji između Ministarstva poljoprivrede i Mediteranskog instituta za poljoprivredu "CIHEAM/IAMB", a završio je u studenom lani.

U izradi Tehnoloških smjernica sudjelovali su djelatnici Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu, a tehnološke će smjernice savjetodavcima i proizvođačima donijeti nove poglede na proizvodnju koja je standard u razvijenom svijetu.

Naime, boljim iskorištavanjem postojećih resursa i kapaciteta, unapređenjem tehnologije proizvodnje te uvođenjem dopunskih djelatnosti i praćenjem rezultata može se poboljšati postojeće stanje u proizvodnji voća, povrća i vinove loze.

Očekuje se da će se primjenom tehnoloških smjernica proizvođači osposobiti za nove zahtjeve koje pred njih postavlja tržište i to pomoću bolje tehnologije, organizacije proizvodnje, smanjenjem troškova proizvodnje te povećanjem kvalitete proizvoda.

(Hina) xtp yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙