FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljeni pilot projekti okrupnjivanja poljoprivrednog zemljišta

ZAGREB, 15. prosinca 2005. (Hina) - Projekti okrupnjavanjapoljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj trebali bi pridonijeti povećanjuproizvodnje, smanjenju uvoza i povećanju konkurentnosti domaćihproizvođača, istaknuo je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede,šumarstva i vodnog gospodarstva Dragan Kovačević na današnjoj prvojradionici o pilot projektu "Okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta uHrvatskoj".
ZAGREB, 15. prosinca 2005. (Hina) - Projekti okrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj trebali bi pridonijeti povećanju proizvodnje, smanjenju uvoza i povećanju konkurentnosti domaćih proizvođača, istaknuo je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Dragan Kovačević na današnjoj prvoj radionici o pilot projektu "Okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj".

Cilj je pilot projekta, kako je rečeno, osmisliti hrvatski model okrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta i provesti ga na pet odabranih pilot lokacija.

Riječ je o lokacijama u općini Krašić i gradu Vrbovcu u Zagrebačkoj županiji, Novom Vinodolskom u Primorsko-goranskoj županiji, općini Tompojevci u Vukovarsko-srijemskoj županiji i općini Vidovec u Varaždinskoj županiji.

Provedbom pilot projekta očekuje se unaprjeđenje strukture poljoprivrednih gospodarstava, postizanje efikasnije poljoprivredne proizvodnje te poticanje cjelokupnog razvitka ruralnih područja.

Početak provedbene faze pilot projekta očekuje se najkasnije u lipnju 2006. godine, do kada bi trebala biti izrađena projektna dokumentacija. Provedbena bi faza trebala trajati otprilike tri godine.

Kovačević je kazao kako se ne radi o 'komesaciji komunističkog tipa' već je riječ o sustavu dobrovoljnog okrupnjavanja zemljišta utemeljenom na profitu.

Dodao je kako će se hrvatski pregovarači nastojati u pregovorima s EU izboriti za što duže prijelazno razdoblje u kojem bi se onemogućila prodaja poljoprivrednog zemljišta strancima. Na taj bi se način, dodao je, domaćim proizvođačima dala prilika da se što bolje pripreme za tržišnu utakmicu koja ih očekuje ulaskom Hrvatske u EU.

Projekt će, kako je kazala Ana Budanko Penavić iz Ministarstva poljoprivrede, u pripremnoj fazi biti financiran sredstvima švedske darovnice u iznosu od četiri milijuna švedskih kruna, a u provedbenoj fazi sredstvima švedske darovnice u iznosu od 12 milijuna kuna, dok bi projektnu dokumentaciju trebala financirati hrvatska Vlada.

(Hina) xtp yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙