FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uzlet cijena američkih dionica prvog dana trgovanja u 2006.

NEW YORK, 4. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene američkih dionicauzletjele su u utorak, prvog dana trgovanja u 2006., potaknutesignalima da je američka središnja banka Fed blizu završetka podizanjakamatnih stopa, a svoj doprinos dao je i energetski sektor.
NEW YORK, 4. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene američkih dionica uzletjele su u utorak, prvog dana trgovanja u 2006., potaknute signalima da je američka središnja banka Fed blizu završetka podizanja kamatnih stopa, a svoj doprinos dao je i energetski sektor.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je 1,2 posto, što predstavlja najveći dnevni postotni dobitak u više od dva mjeseca, završivši poslovanje na 10.847 bodova. Tehnološki Nasdaq ojačao je 1,7 posto, najviše od travnja lani, pa iznosi 2.243 boda.

Željno iščekivana zabilješka s posljednjeg sastanka Fed-ova Vijeća za operacije na otvorenom tržištu u prosincu pokazala je da je američka središnja banka blizu završetka 1,5 godišnjeg ciklusa podizanja kamatnih stopa. Na svom posljednjem sastanku Fedovi dužnosnici kazali su da je vjerojatna daljnja umjerena politika zaoštravanja monetarnih prilika, no da daljnji koraci na njezinu zaoštravanju vjerojatno neće biti veliki.

"Fed nam govori da misli na to kako ne bi trebalo gospodarstvo zagušiti visokim kamatnim stopama jer bi to ugrozilo umjereni rast u ovoj godini, a tržište to prihvaća s olakšanjem", ocijenio je raspoloženje na tržištu Ernie Ankrim, glavni investicijski strateg pri Russell Investment Groupu.

Dionice kompanija senzitivnih na izmjene kamatnih stopa poput brokerskih tvrtki, osiguravatelja i banaka, su ojačale, pri čemu se po dobitcima isticala dionica Citigroupa, najveće svjetske financijske institucije, za 1,6 posto.

Rast cijena dionica na samom početku godine potaknuli su i dobitci dionica energetskih kompanija kao što je Exxon Mobil. Njegove dionice ojačale su za 4,1 posto, što je najveći dnevni postotak u gotovo četiri godine, kako cijene sirove nafte rastu zbog posljedica sukoba Rusije i Ukrajine oko cijene plina. Barel nafte na njujorškom tržištu poskupio je za više od dva dolara, na 63,14 dolara.

Na europskim burzama cijene dionica su ojačale, predvođene dionicama naftnih kompanija poput BP-a i Royal Dutch Shella, koje su poskupjele oko tri posto. Londonski Ftse indeks porastao je 1,12 posto, na 5.681 bod. Frankfurtski DAX dobio je 0,2 posto na vrijednosti, završivši trgovanje na 5.460 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙