FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Postignut napredak na pregovorima o ustavnim promjenama u BiH

SARAJEVO, 4. siječnja 2006.(Hina) - Predstavnici osam političkihstranaka iz Bosne i Hercegovine koji sudjeluju u pregovorima oustavnim promjenama u toj zemlji u srijedu su postigli načelnusuglasnost o povećanju broja zastupnika u Zastupničkom domu državnogparlamenta no ključno pitanje preustroja sadašnjeg Predsjedništva BiHi njegove eventualne zamjene predsjednikom ostalo je neriješeno.
SARAJEVO, 4. siječnja 2006.(Hina) - Predstavnici osam političkih stranaka iz Bosne i Hercegovine koji sudjeluju u pregovorima o ustavnim promjenama u toj zemlji u srijedu su postigli načelnu suglasnost o povećanju broja zastupnika u Zastupničkom domu državnog parlamenta no ključno pitanje preustroja sadašnjeg Predsjedništva BiH i njegove eventualne zamjene predsjednikom ostalo je neriješeno.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) Dragan Čović kazao je novinarima u Sarajevu da je dogovoreno da Zastupnički dom ubuduće ima 87 zastupničkih mjesta od čega bi tri trebala biti rezervirana za predstavnike nacionalnih manjina.

Takav sastav Zastupničkog doma bio bi dvostruko veći u odnosu na sadašnji, a povećanje je rezultat procjene kako se mora ojačati to zakonodavno tijelo na državnoj razini da bi ono moglo odgovoriti sve većim zahtjevima.

Status i budući ustroj Doma naroda, točnije njegove ovlasti i način izbora, još nisu riješeni i razgovori o tome se nastavljaju.

Član Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić ponovno je u srijedu iskazao nezadovoljstvo dosadašnjim tijekom pregovora istaknuvši kako su i dalje vidljive bitne koncepcijske razlike među pregovaračima temeljene na dvojbama o potrebi buduće uloge entiteta u državi.

To se posebice odnosi na ulogu budućeg predsjednika države i dvojbe oko njegova mandata i eventualne rotacije s dvojicom dopredsjednika.

Ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić u srijedu je ponovio kako će se političari iz Republike Srpske nastaviti odlučno protiviti svakom pokušaju reduciranja uloge entiteta ili njihovu ukidanju na čemu posebice inzistira Tihić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙