FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tihić u sukobu s Ashdownom

SARAJEVO,13. prosinca 2005.(Hina) - Član Predsjedništva Bosne iHercegovine i predsjednik stranke demokratske akcije (SDA) SulejmanTihić optužio je u utorak Ured visokog predstavnika za BiH (OHR) zanedopustivo ponašanje jer je OHR, kako navodi Tihić, samovoljnootkazao njegovo sudjelovanje na summitu predsjednika narodnih stranakaEurope koji će se održati 15. prosinca u Bruxellesu.
SARAJEVO,13. prosinca 2005.(Hina) - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić optužio je u utorak Ured visokog predstavnika za BiH (OHR) za nedopustivo ponašanje jer je OHR, kako navodi Tihić, samovoljno otkazao njegovo sudjelovanje na summitu predsjednika narodnih stranaka Europe koji će se održati 15. prosinca u Bruxellesu.

Sastanak je sazvao predsjednik Europske pučke stranke (EPP) Wilfred Martens a u priopćenju objavljenom iz Tihićeva ureda u Sarajevu se navodi da je Diplomatski odjel OHR-a Martensu tijekom dana poslao obavijest da se sudjelovanje predsjednika SDA na ovom skupu otkazuje "zbog važnih pregovora u Sarajevu".

Tihić je tim povodom uputio otvoreno pismo visokom predstavniku Paddyju Ashdownu u kojemu ga je upozorio da je takva obavijest u Bruxelles poslana bez bilo kakvog dopuštenja i suglasnosti predsjednika SDA.

"Na taj način", stoji u Tihićevu pismu Ashdownu, "pokazali ste omalovažavanje države BiH i njezinih institucija".

Tihić je od Ashdowna zatražio objašnjenje tko je i na čiji zahtjev poslao obavijest Martensu kao i jasan odgovor visokog predstavnika je li i osobno u tome sudjelovao.

Za četvrtak i petak u Sarajevu je zakazan nastavak pregovora o ustavnim promjenama u BiH koji se odvijaju pod pokroviteljstvom Američkog instituta za mir (USIP).

Bivši američki diplomat Donald Hays koji je moderator tih pregovora rekao je prošlog tjedna da bi nesudjelovanje bilo kojeg čelnika političke stranke predstavljalo jasan znak nepoštivanja obveze preuzete tijekom studenog na razgovorima s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice u Washingtonu.

Tihić je i prije toga bio izvrgnut kritici zbog ocjene da ustrajanjem na maksimalističkim zahtjevima dovodi u pitanje mogućnost bilo kakvog dogovora o ustavnim promjenama.

Unatoč kritikama i Haysovim upozorenjima Tihić nije promijenio stajališta a zatim je najavio da neće sudjelovati u prvom dijelu nastavka pregovora jer mora prisustovati važnom sastanku u inozemstvu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙