FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Nastavljaju se pregovori o ustavnim promjenama

SARAJEVO,6. prosinca(Hina) - Predstavnici Američkog instituta za mir(USIP) nastavit će ovog tjedna pregovore s najvišim dužnosnicimapolitičkih stranaka iz Bosne i Hercegovine o ustavnim promjenama u tojzemlji, prenose u utorak bosanskohercegovački mediji.
SARAJEVO,6. prosinca(Hina) - Predstavnici Američkog instituta za mir (USIP) nastavit će ovog tjedna pregovore s najvišim dužnosnicima političkih stranaka iz Bosne i Hercegovine o ustavnim promjenama u toj zemlji, prenose u utorak bosanskohercegovački mediji.

Bivši američki diplomat Donald Hays, koji je u ime USIP-a vodio i pregovore u Washingtonu održane 21. i 22. studenoga, doputovao je u Sarajevo u ponedjeljak najavivši tom prilikom kako je cilj osigurati provedbu početnih promjena do ožujka naredne godine.

Hays koji u BiH ostaje do 11. prosinca tijekom dana treba obaviti prve razgovore s dužnosnicima Srpske demokratske stranke (SDS), a zatim slijede i susreti s predstavnicima ostalih stranaka, no sasvim je moguće da u tome neće biti najjače bošnjačke političke stranke - Stranke demokratske akcije (SDA).

Njen je predsjednik Sulejman Tihić, u svojstvu člana Predsjedništva BiH, u ponedjeljak otputovao na summit zemalja-članica OIC koji se održava u Saudijskoj Arabiji.

Prije toga je u izjavi lokalnim medijima istaknuo kako je njegova pozicija u odnosu na pregovore o mogućnim ustavnim promjenama jasna: oni ne zadovoljavaju potrebe zemlje i za SDA takav model promjena nije prihvatljiv.

U ovom trenutku pregovori su koncentirani na moguće izmjene uloge Predsjedništva BiH i Vijeća ministara, kao i na jačanje ovlasti što ih ima državni Parlament.

Tihić je izjavio kako se ne može prihvatiti kozmetičke promjene u Predsjedništvu odnosno prijedlog da se promjeni samo način biranja članova tog tijela te da oni imaju mandat predsjedatelja od 16 mjeseci.

"Ne vidim što je to bolje u ovom prijedlogu. Ostaju tri ureda a želimo imati učinkovitu i jedinstvenu upravu", kazao je Tihić kako ga prenosi "Oslobođenje".

Tihić dodaje kao ni promjene na parlamentarnoj razini nisu dobre jer će u tom tijelu biti zadržano nacionalno i entitetsko načelo odlučivanja.

Predsjednik oporbene Socijaldemokratske parije (SDP) Zlatko Lagumdžija izjavio je pak kako niti jedan prijedlog nije konačno definiran te da je moguće izboriti dodatne promjene pa stoga valja i razgovarati.

Glasnogovornik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) Mišo Relota izjavio je kako u toj stranci drže da dogovor o promjenama na državnoj razini ne bi trebao doći u pitanje, no ključni neriješeni problem ostaje unutarnji ustroj zemlje kojega Hrvati mahom smatraju nepravednim.

Predstavnici srpskih stranaka uglavnom su suglasni kako su manje promjene moguće, no one bitne moraju čekati neko razdoblje nakon izbora što se trebaju održati tijekom jeseni 2006. godine.

U autorskom tekstu kojega je objavio "Dnevni avaz" jedan od moderatora pregovora, Bruce Hitchner, pojasnio je kako bi politički dogovor o prihvatljivim promjenama trebao biti postignut do kraja prosinca da bi onda Parlament imao dovoljno vremena obaviti potrebnu zakonsku proceduru njihova usvajanja.

"Neizbježno ćemo biti u situaciji da su neki zadovoljni dogovorom koji se očekuje, a drugi nisu. Neki će smatrati da su promjene kozmetičke, a drugi da su bitne. To je potpuno razumljivo s obzirom da na pregovorima sudjeluje osam političkih stranaka s različitim interesima i vizijama i da se sve to zbiva u zemlji koja je prije samo deset godina bila u užasnom ratu", navodi Hitchner no pritom ističe kako se do dogovora mora doći "bez zavrtanja ruku".

"Ako ima ikakvih pritisaka", piše Hitchner, "oni sigurno ne dolaze od SAD ili EU već zbog činjenice da na svom putu u EU BiH ne može ostati blokirana zbog nefunkcionalne države".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙