FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tihić: Ukinuti entitete u BiH kad 'sazriju uvjeti'

BANJA LUKA, 24. prosinca 2005. (Hina) - Predsjednik SDA i članPredsjedništva BiH Sulejman Tihić izjavio je u razgovoru zau"Nezavisne novine" od subote kako se nije odrekao razgovora odrugačijem ustroju BiH i ukidanju entiteta 'ali kada za to sazrijupolitički uvjeti'.
BANJA LUKA, 24. prosinca 2005. (Hina) - Predsjednik SDA i član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić izjavio je u razgovoru zau "Nezavisne novine" od subote kako se nije odrekao razgovora o drugačijem ustroju BiH i ukidanju entiteta 'ali kada za to sazriju politički uvjeti'.

"U ovom trenutku, odnosno u ovim pregovorima (o ustavnim promjenama u BiH), nije se raspravljalo o ukidanju entiteta. To su podvale pojedinih političara o tome da Sulejman Tihić u ovoj fazi traži ukidanje entiteta i razgovore o entitetima. Ja to nisam ni tražio, jeste HDZ tražio. I ja sam to podržao, ali sam znao da to ne može proći. Ja se nisam odrekao razgovora o drugačijem ustroju BiH i ukidanju entiteta, ali, naravno, kad sazriju politički uvjeti. A da li će to biti poslije narednih izbora, ne znam", rekao je Tihić.

On pojašnjava da se političke stranke iz Federacije BiH zalažu da na čelu države bude predsjednik, a stranke iz Republike Srpske žele 'predsjednika Predsjedništva'.

"Svi smo postigli suglasnost da to bude predsjednik, a to je, ne znam da li je to poznato, dogovoreno i u Washingtonu. Samo što stranke iz FBiH žele da to bude u četiri godine mandata, a stranke iz RS u 16 mjeseci. Znači, dogovoreno je da BiH dobije predsjednika, samo još nije dogovoreno da li predsjednika Predsjedništva, ili predsjednika države. S tim što bi predsjednik države imao potpredsjednike. Ne znam iz kojeg razloga političari iz RS žele da zadrže institucije predsjednika kao kolektivnog tijela, pogotovo što mi iz FBiH smatramo da predsjednik treba da sam donosi odluke, ali nikada do kraja suvereno" kazao je Sulejman Tihić za "Nezavisne novine".

Pregovori o ustavnim promjenama u Bosni i Hercegovini, koji se vode između predstavnika najutjecajnijih političkih stranaka u toj zemlji, prekinuti su u srijedu i biti će nastavljeni 3. siječnja naredne godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙