FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pregovori o ustavnim promjenama u BiH se nastavljaju u srijedu

SARAJEVO,20. prosinca(Hina) - Pregovori o ustavnim promjenama u Bosni iHercegovini koji se vode između predstavnika osam najjačih politikihstranaka iz te zemlje bit će nastavljeni u srijedu uz posredovanjepredstavnika Američkog instituta za mir (USIP) i američkogveleposlanika u BiH Douglasa McElhaneyja te britanskog veleposlanikaMathewa Rycrofta.
SARAJEVO,20. prosinca(Hina) - Pregovori o ustavnim promjenama u Bosni i Hercegovini koji se vode između predstavnika osam najjačih politikih stranaka iz te zemlje bit će nastavljeni u srijedu uz posredovanje predstavnika Američkog instituta za mir (USIP) i američkog veleposlanika u BiH Douglasa McElhaneyja te britanskog veleposlanika Mathewa Rycrofta.

Iako se o ovom pitanju daleko od očiju javnosti razgovara već više od osam mjeseci, stanoviti napredak napravljen je tek prošlog tjedna kada se u pregovore po nalogu svoje vlade uključio veleposlanik McElhaney.

On je domaće političare naveo da, za početak, prihvate jačanje uloge Vijeća ministara BiH i proširenje ovlasti njegova predsjednika no ostala su neriješena pitanja reforme sadašnjeg tročlanog državnog Predsjedništva te Parlamenta odnosno njegova Doma naroda.

Uoči nastavka pregovora američki je veleposlanik istupio s jasnom porukom kako BiH u predstojećim pregovorima s Europskom unijom treba "jedan glas" koji će je predstavljati.

Ne ostavljajući mjesta dvojbama što to zapravo znači McElhaney je novinarima u Sarajevu uoči nastavka pregovora kazao kako drži da je moguće postići dogovor po kojemu će BiH imati jednog predsjednika.

"Američki državni podtajnik Nicholas Burns kazao je kako BiH treba jednog predsjednika. Mislim da je to cilj kojega možemo postići tijekom pregovora o ustavnim promjenama", kazao je američki diplomat nagovijestivši kako će to biti glavnom temom nastavka pregovora 21. prosinca.

Jedan predsjednik, jaka vlada i parlament koncept je ustavnih promjena za BiH koje je još prije dva mjeseca tijekom posjeta Sarajevu prenio podtajnik Burns pokušavajući pokrenuti do tada neuspješne višemjesečne pregovore s mrtve točke.

Spremnost na pregovore o bitnim izmjenama Daytonskog ustava najviši dužnosnici iz BiH potvrdili su pred američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice tijekom posjeta Washingtonu u studenom.

U nastavku razgovora vođenih prošlog tjedna sudionici pregovora suglasili su se da Vijeće ministara ubuduće dobije dva nova člana - ministre poljoprivrede i te znanosti, tehnologije i okoliša.

Dosadašnji predsjedatelj Vijeća ministara ubuduće bi imao titulu predsjednika te ovlasti da smjenjuje ministre što do sada nije bio slučaj.

Veleposlanik McElhaney ocijenio je kako su to važne promjene koje će nedvojbeno ojačati državnu vladu, bez obzira što se ona tako ne zove.

Za sada nije jasno postoji li novi prijedlog za definiranje statusa i uloge budućeg šefa države no poznato je kako stranke iz Republike Srpske inzistiraju da se i na toj dužnosti zadrži neka vrsta pariteta i rotacije smatrajući kako je to jedino jamstvo ravnopravne zastupljenosti tri naroda.

Ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić izjavio je kako očekuje da će nastavak pregovora biti još teži od prethodnih krugova pregovora.

Uoči nastavka pregovora Ivanić je za medije u RS kazao kako je na djelu "vješto upakirani" pokušaj gradnje sustava u kojemu bi Bošnjaci dominirali kao najbrojniji narod. Ivanić je stoga još jednom odbacio mogućnost prihvaćanja dogovora nastavi li se inzistirati na takvom modelu.

Veleposlanik McElhaney kazao je pak kako ostaje spreman pomoći da se pregovori dovedu do kraja. Pojasnio je slikovito kako je tu tome spreman i "koristiti laktove".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙