FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nema dogovora o Predsjedništvu BiH, nastavak pregovora 3. siječnja

SARAJEVO,22. prosinca(Hina) - Pregovori o ustavnim promjenama u Bosni iHercegovini, koji se vode između predstavnika najutjecajnijihpolitičkih stranaka u toj zemlji, ponovo su prekinuti i biti ćenastavljeni 3. siječnja naredne godine.
SARAJEVO,22. prosinca(Hina) - Pregovori o ustavnim promjenama u Bosni i Hercegovini, koji se vode između predstavnika najutjecajnijih političkih stranaka u toj zemlji, ponovo su prekinuti i biti će nastavljeni 3. siječnja naredne godine.

Do prekid pregovora došlo je u srijedu u kasnim noćnim satima nakon gotovo 14 sati iscrpljujuće rasprave koja nije dovela do konačnih rješenja, a glavni spor nastao je oko promjene uloge i sastava sadašnjeg Predsjedništva BiH.

"Nema dogovora o ključnim pitanjima. Pregovore ćemo nastaviti 3. i 4. siječnja", izjavio je novinarima predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić po završetku sastanka vođenog iza zatvorenih vrata.

Ostali sudionici pregovora svojim su izjavama potvrdili kako su strane ostale na istim pozicijama na kojima su bile i prije formalnog otvaranja procesa ustavnih reformi.

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić pojasnio je kako se u biti borba vodi oko dva moguća koncepta. Jedan je zadržavanje sadašnjeg Predsjedništva, čiji bi jedan član imao ulogu predsjednika s nešto većim ovlastima, a drugi se svodi na izbor predsjednika koji bi imao dva dopredsjednika sa simboličnim stvarnim ulogama u vlasti.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) Dragan Čović kazao je pak kako za tu stranku ove rasprave nemaju puno smisla sve dok se ne otvori pitanje unutarnjeg ustroja zemlje, odnosno izmjene srednje razine vlasti kojom su Hrvati krajnje nezadovoljni.

Američki veleposlanik Douglas McElhaney, koji posreduje u pregovorima, ocijenio je ipak kako su se čuli brojni korisni prijedlozi koji će biti korisni za donošenje konačnih odluka.

"Nismo se dogovorili o ovom paketu, no imamo vremena vratiti se na to i ponovo razgovarati", kazao je američki diplomat.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙