FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pregovori o ustavnim promjenama u BiH nastavljaju se sljedećeg tjedna

SARAJEVO,17. prosinca(Hina) - Pregovori predstavnika političkihstranaka iz Bosne i Hercegovine o ustavnim promjenama u toj zemljiprivremeno su prekinuti i bit će nastavljeni sljedećeg tjedna,priopćilo je u subotu američko veleposlanstvo u Sarajevu.
SARAJEVO,17. prosinca(Hina) - Pregovori predstavnika političkih stranaka iz Bosne i Hercegovine o ustavnim promjenama u toj zemlji privremeno su prekinuti i bit će nastavljeni sljedećeg tjedna, priopćilo je u subotu američko veleposlanstvo u Sarajevu.

U pregovorima kao posrednik sudjeluje američki veleposlanik u BiH Douglas McElhaney a u njegovoj izjavi dostavljenoj medijima navodi se kako je do sada postignut "značajan napredak" u dijelu rasprave koji se odnosi na potrebu uspostave učinkovitije vlasti na državnoj razini što uključuje i "niz odluka o jačanju Vijeća ministara BiH".

"Ohrabren sam napretkom koji je postignut do sada. S obzirom na složenost ove zadaće bit će nužno nastaviti pregovore narednog tjedna u srijedu 21. prosinca", stoji u izjavi veleposlanika McElhaneyja te se ističe kako će Sjedinjene Države nastaviti pružati pomoć za dovršenje procesa ustavnih reformi.

Prema neslužbenim informacijama koje prenose lokalni mediji, lideri osam političkih stranaka usuglasili su se u petak da se pozicija Vijeća ministara ojača tako što bi to tijelo dobilo stalnog predsjednika umjesto sadašnjeg predsjedatelja.

Vijeće bi se također proširilo za još dva ministarstva pa bi ih tako na državnoj razini ubuduće bilo 11. Sve stranke suglasne su kako BiH treba dobiti državno ministarstvo poljoprivrede no sporno je hoće li jedanaesto ministarstvo biti zaduženo za europske integracije ili pak za zdravstvo i socijalnu politiku odnosno za znanost i tehnologiju.

Još u četvrtak sudionici pregovora o ustavnim promjenama podržali su izmjene Ustava u dijelu koji se odnosi na jačanje zaštite ljudskih prava sukladno međunarodnim normama no pojedinosti tog dogovora nisu poznate.

Do sada nije bilo nikakvog napretka u raspravama o promjeni uloge sadašnjeg Predsjedništva BiH.

Stranke iz Federacije BiH uglavnom se zalažu za ukidanje te institucije te uvođenje funkcije predsjednika države s četvorogodišnjim mandatom.

Stranke iz Republike Srpske traže pak da se bira predsjednik i dva dopredsjednika te da se oni rotiraju svakih 16 mjeseci.

Politički lideri iz BiH su 21. studenog u Washingtonu potpisali izjavu kojom su se obvezali provesti ustavne reforme do ožujka 2006. godine kako bi se one mogle primijeniti već nakon izbora planiranih za listopad. Da bi se taj rok ispoštovao, politički dogovor mora biti postignut do kraja ove godine nakon čega slijedi njegova tehnička provedba odnosno izrada ustavnih amandmana i usvajanje u parlamentu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙