FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Razgovori o ustavnim promjenama još bez konkretnih rezultata

SARAJEVO,10. prosinca(Hina) - Nastavak razgovora o ustavnim promjenamau Bosni i Hercegovini vođen ovog tjedna s predstavnicimanajznačajnijih političkih stranaka iz te zemlje nije donio značajnijerezultate, a novi krug pregovora zakazan je za 15. i 16. prosinca,prenio je u subotu novinarima u Sarajevu američki diplomat DonaldHays.
SARAJEVO,10. prosinca(Hina) - Nastavak razgovora o ustavnim promjenama u Bosni i Hercegovini vođen ovog tjedna s predstavnicima najznačajnijih političkih stranaka iz te zemlje nije donio značajnije rezultate, a novi krug pregovora zakazan je za 15. i 16. prosinca, prenio je u subotu novinarima u Sarajevu američki diplomat Donald Hays.

Hays, koji je u BiH boravio kao moderator koji nastupa u ime Američkog instituta za mir (USIP), pojasnio je kako je do zastoja u pregovorima došlo jer se zainteresirane strane ne mogu usuglasiti oko promjena vezanih za sadašnje Predsjedništvo BiH te buduću ulogu Doma naroda državnog parlamenta.

Od predsjednika političkih stranka iz BiH sada se očekuje da do sljedećeg tjedna u pisanom obliku pripreme svoje prijedloge ustavnih promjena.

Hays je upozorio kako bi eventualno bojkotiranje sudjelovanja u nastavku razgovora imalo ozbiljne posljedice jer bi značilo nepoštivanje izjave potpisane studenom u Washingtonu u nazočnosti američke državne tajnice Condoleezze Rice.

Prema Haysovim rječima, pregovori koji u u tijeku tiču se isključivo "prve faze" promjene ustava iz Daytona koju treba provesti do ožujka 2006. godine i oni se ne odnose na status entiteta.

Tek po uspješnom okončanju ove faze, kazao je Hays, može se očekivati otvaranje rasprave o daljim ustavnim promjenama odnosno o racionalizaciji struktura vlasti u BiH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙