FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U BiH nije bilo poteškoća u opskrbi plinom

SARAJEVO,3. siječnja 2006.(Hina) - Potrošači na području Bosne iHercegovini nisu osjetili poteškoće u opskrbi plinom do kojih je došlou nekim europskim zemljama nakon smanjenog dotoka tog energenta izRusije.
SARAJEVO,3. siječnja 2006.(Hina) - Potrošači na području Bosne i Hercegovini nisu osjetili poteškoće u opskrbi plinom do kojih je došlo u nekim europskim zemljama nakon smanjenog dotoka tog energenta iz Rusije.

Direktor poduzeća "BH gas" Almir Bećarević izjavio je u utorak u Sarajevu kako je još prošle noći potpuno stabiliziran dotok plina za potrebe BiH te da su svi potrošači uredno opskrbljeni.

"Svi imaju naručene količine plina", kazao je Bećarević.

Nakon prvih informacija o problemima s dotokom plina iz Rusije zbog sukoba Gazproma i ukrajinskih vlasti oko cijena tog energenta, "BH gas" je upozorio velike potrošače u zemlji kako će možda morati prijeći na korištenje tekućih goriva s ciljem osiguranja plina za kućanstva i male potrošače.

Plin je glavni energent kojim se osigurava grijanje Sarajeva, Zenice i Zvornika no o njemu ovise i velika poduzeća poput zeničke željezare i tvornice glinice "Birač".

BiH potpuno ovisi o ruskom plinu jer ima samo plinovod koji osigurava opskrbu iz tog pravca a nema ni bilo kakvih zaliha tog energenta.

Ovisnost BiH o isporukama plina iz Rusije pojačava i ratni dug za taj energent od 104 milijuna dolara kojega Sarajevo još nije izmirilo.

Gazprom je predlagao da se on izmiri poravnanjem s klirinškim dugom Rusije prema BiH no zbog unutarnjopolitičkih problema bosanskohercegovačke vlasti o tome se još nisu uspjele dogovoriti.

Sadašnji ugovor o isporuci plina između Gazproma i Enegoinvesta koji je glavni uvoznik za BiH vrijedi do kraja siječnja a ruski isporučitelj prijeti obustavom opskrbe ne postigne li se do tada dogovor o načinu plaćanja ratnog duga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙