FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministarstvo gospodarstva o opskrbi plinom iz Rusije

ZAGREB, 2. siječnja 2006. (Hina) - Hrvatskoj je uvoz prirodnog plina izRusije trenutno smanjen za 33 posto, izvijestilo je poslijepodne iMinistarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva.
ZAGREB, 2. siječnja 2006. (Hina) - Hrvatskoj je uvoz prirodnog plina iz Rusije trenutno smanjen za 33 posto, izvijestilo je poslijepodne i Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva.

S obzirom na trenutne vremenske uvjete i količine plina u podzemnom skladištu Okoli u Ministarstvu ne očekuju poremećaje u opskrbi kućanstava u idućih sedam do 15 dana.

Dugotrajnija smanjena isporuka može izazvati probleme u opskrbi zbog vjerojatno nemogućnosti dobave zamjenskih količina, a ako se i dobiju bit će sigurno skuplje, navodi se u izjavi Ministarstva.

I iz INA Naftaplina ranije su izvijestili da odluka Rusije o prekidu isporuke plina Ukrajini već utječe na opskrbu plinom Hrvatske, odnosno da je uvoz plina iz Rusije smanjen za 33 posto.

Iz Naftaplina su također izvijestili da ne očekuju probleme u opskrbi tijekom ovog i idućeg tjedna, te da su već krenuli u razgovore o mogućem interventnom uvozu plina iz Europe.

Hrvatska iz domaće proizvodnje zadovoljava oko 60 posto potreba za prirodnim plinom, dok iz Rusije uvozi oko 40 posto potrebnih količina plina, podsjećaju iz Ministarstva.

Rusija je u nedjelju prekinula isporuku plina Ukrajini, nakon što je Kijev odbio ispuniti zahtjev Moskve o četverostrukom povećanju cijena plina.

Prekid isporuke ubrzo je utjecao na europske zemlje koje oko četvrtinu potreba za prirodnim plinom zadovoljavaju uvozom iz Rusije, od čega se oko 80 posto transportira plinovodima kroz Ukrajinu.

O oštrom padu isporuka ruskog plina već su izvijestile Austrija, Mađarska, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Hrvatska, a i slovenska agencija STA prenosi da je Sloveniji opskrba plinom iz Rusije smanjenja za trećinu.

Predstavnici talijanske tvrtke Eni izvijestili su da im je plin iz Rusije smanjen za 24 posto, francuski Gaz de France priopćio je da je smanjenje od 25 do 30 posto, a Njemačka je upozorila Rusiju da bi jednostrana odluka Moskve o prekidu isporuka plina Ukrajini mogla pogoršati gospodarske veze Moskve sa zapadom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙