FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Plin reduciran Europi; "objavljen prvi rat 21. stoljeća", tvrdi francuski list

ZAGREB, 2. siječnja 2006. (Hina) - Prekidom isporuka plina Ukrajini,Rusija pogađa i druge europske kupce i tom je mjerom "objavljen prvirat 21. stoljeća", piše francuski dnevnik le Monde u ponedjeljak dokagencije izvještavaju o tome kolike su redukcije po pojedinimzemljama.
ZAGREB, 2. siječnja 2006. (Hina) - Prekidom isporuka plina Ukrajini, Rusija pogađa i druge europske kupce i tom je mjerom "objavljen prvi rat 21. stoljeća", piše francuski dnevnik le Monde u ponedjeljak dok agencije izvještavaju o tome kolike su redukcije po pojedinim zemljama.

U rusko-ukrajinskom 'ratu' oko cijena plina, ruski državni monopolist Gazprom u nedjelju je prekinuo isporuku plina Ukrajini optuživši je za krađu plina koji preko njezina teritorija ide prema zapadnoj Europi.

"Rusija, prvi svjetski proizvođač plina, pritisnula je energetski crveni gumb", piše Le Monde i dodaje da su sirovine "postale oružje odvraćanja, ako ne i oružje golemog gospodarskog razaranja".

Stoga Europa mora hitno donijeti "sigurnosnu politiku" za energetiku, upozorava francuski dnevnik.

Uvoz prirodnog plina iz Rusije preko Ukrajine smanjen je za približno 33 posto Hrvatskoj, izvijestila je u ponedjeljak INA Naftaplin koja trenutačno stanje u opskrbi plinom ocjenjuje zadovoljavajućim.

U susjednim zemljama austrijski OMV prima za trećinu manje plina, a mađarski MOL za približno 40 posto. MOL je stoga najavio da će u jednakom omjeru smanjiti isporuku plina za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

Dva njemačka uvoznika: EON Ruhrgas i Wingas, konstatirali su u ponedjeljak redukcije u isporukama ruskog plina, prenose agencije.

Turska nije uočila manjak uvoza, objavilo je nacionalno poduzeće BOTAS. Turska prima ruski plin od Gazproma putem dva plinovoda: Balkan Transit Pipeline te Blue Stream koji izravno povezuje dvije zemlje ispod Crnog mora.

Njemački, talijanski, francuski i austrijski ministri energetike pozvali su Moskvu i Kijev da osiguraju dotok plina a u srijedu će biti održan i hitan sastanak na razini Europske unije.

Zemlje EU zasad ne mogu učiniti mnogo jer im je manevarski prostor ograničen, drži Daniel Gros, direktor Centra za europsku politiku u Bruxellesu.

"Dugoročno one moraju izgraditi što je više moguće naftovoda iz što više smjerova. To je sve što mogu učiniti. I naravno, jako povećati svoje strateške zalihe", kazao je Gros, a prenio Reuters.

Britanska agencija podsjeća da je Njemačka, najjače gospodarstvo EU, upozorila Rusiju da bi smanjenje isporuka plina moglo naštetiti gospodarskim odnosima Rusije sa Zapadom.

Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko razgovarao je u ponedjeljak s veleposlanicima zemalja EU, Sjedinjenih Država i Japana i kazao da je Kijev spreman braniti svoje stajalište "svim sredstvima, što znači i stručnjacima za međunarodnu arbitražu".

Dodao je da će Ukrajina "poštivati međunarodne obveze uključujući tranzit plina preko njezina teritorija prema Europi", javlja France presse.

Reuters je donio i pregled redukcija prema kojemu Njemačka, koja prima trećinu plina za svoje potrebe iz Rusije, najavljuje da ima zaliha za 75 dana.

Italiji su isporuke iz Rusije smanjene za 24 posto, objavila je tvrtka Eni, a francuski Gaz de Frnce uočio je redukciju od 25 do 30 posto, dok Poljska bilježi pad od 14 posto.

Isporuke za Češku nisu smanjene, tvrdi uvoznik RWE Transgas, a Slovačka prima za 30 posto manje plina, kao i Rumunjska, objavili su dužnosnici dviju zemalja.

Grčka tvrtka DEPA objavila je da su isporuke plina redovite.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙