FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 1. siječnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta
ZAGREB, 1. siječnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta

BEČ - Austrija započinje u nedjelju svoje predsjedanje Europskom unijom tradicionalnim novogodišnjim koncertom kojemu će prisustvovati austrijski kancelar Wolfgang Schuessel. Orkestar Bečke filharmonije odsvirat će, osim tradicionalnog bečkog valcera, "Figarov pir" Wolfganga Amadeusa Mozarta, kako bi se obilježila 250. obljetnica rođenja tog slavnog skladatelja. Među slušateljima koncerta, koji počinje u 11,15 sati, bit će, osim Schuessela, i njegova njemačka kolegica Angela Merkel. Schuessel će nakon koncerta, kako je kazala njegova glasnogovornica Verena Nowotny, imati radni ručak na kojem će s Angelom Merkel razgovarati o brojnim temama vezanim za predsjedanje EU-om. Na tom će sastanku nazočni biti i slovenski premijer Janez Janša te potpredsjednik Europske komisije Guenter Verheugen.

ZAGREB - Rusija je u nedjelju preuzela jednogodišnje rotirajuće predsjedništvo Skupine osam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G8) od Velike Britanije. Tijekom posljednjih godina čelnici G8 bavili su se pitanjima kao što su borba protiv siromaštva, terorizam, neširenje nuklearnog naoružanja, stanje svjetske ekonomije i borba protiv opasnih bolesti. Neka od tih pitanja bit će na dnevnom redu summita u Rusiji, ali će glavne teme ruskog predsjedanja biti energetika i obrazovanje, najavio je ruski predsjednik Vladimir Putin na posljednjem summitu održanom u srpnju prošle godine u Gleneaglesu u Škotskoj. Idući summit održat će se u srpnju u Sankt Peterburgu. G8 je neslužbeni forum čelnika vodećih industrijskih zemalja - Rusije, SAD, Velike Britanije, Francuske, Japana, Njemačke, Kanade i Italije.

MOSKVA - Nakon što je Ukrajina odbila posljednji ruski prijedlog o cijenama plina, ruski isporučitelj plina Gazprom u nedjelju ujutro je najavio da je počeo s zaustavljanjem isporuke plina Ukrajini, ali je naglasio da to neće utjecati na isporuku prema zapadnoj Europi, koja ide preko Ukrajine. Gazprom je ranije najavio da će ukinuti isporuku plina zemlji od 48 milijuna stanovnika u 7 sati po GMT-u nakon što je Ukrajina odbila posljednji ruski prijedlog po kojem bi dobila prijelazno razdoblje od tri mjeseca u kojem bi plin kupovala po dosadašnjoj cijeni, ali bi potom morala prihvatiti nove, četiri puta više cijene od dosadašnje. Ruski predsjednik Vladimir Putin dao je Ukrajini rok do nedjelje u ponoć da prihvati njegovu posljednju ponudu iznesenu u subotu poslije podne.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙