FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Plin: Putin predložio velik kredit Ukrajini

ZAGREB, 29. prosinca 2005. (Hina) - Ruski predsjednik Vladimir Putinpredložio je u četvrtak Ukrajini kredit vrijedan 3,6 milijardi dolarakojim bi ublažio prijelaz isporuke ruskog plina Ukrajincima na tržišnucijenu.
ZAGREB, 29. prosinca 2005. (Hina) - Ruski predsjednik Vladimir Putin predložio je u četvrtak Ukrajini kredit vrijedan 3,6 milijardi dolara kojim bi ublažio prijelaz isporuke ruskog plina Ukrajincima na tržišnu cijenu.

"Spremni smo ponuditi trgovinski kredit izravno vašoj tvrtki Naftogaz s jamstvima jedne od vodećih međunarodnih banka, europske ili američke", rekao je Putin ukrajinskome ministru za energetiku Ivanu Plačkovu i predsjedniku Naftogaza Alekseju Ivčenku u svojoj rezidenciji Novo Ogarevo blizu Moskve.

Ukrajinci u Moskvi nastoje postići kompromis s Rusima koji su objavili da će Ukrajini gotovo četiri puta povećati cijenu prirodnog plina, s aktualnih 50 na 230 američkih dolara po barelu te prijete obustavom isporuka od 1. siječnja u slučaju neprihvaćanja.

Kijev je uzvratio prijetnjom da će u tom slučaju koristiti ruski plin koji se preko Ukrajine šalje u zapadnu Europu.

Nastojeći smiriti tenzije Putin je u četvrtak optužio rusku tvrtku Gazprom i ukrajinsku Naftogaz da su stvorili "stvarnu krizu" između Rusije i Ukrajine, jer se nisu mogli dogovoriti oko cijene.

Ruski predsjednik ponudio je zajam nakon što je od svog ministra energetike Viktora Hristenka doznao da na pregovorima nije postignut kompromis.

Rusija osigurava približno 30 posto europskih potreba za plinom, koji se isporučuje uglavnom preko Ukrajine.

Agencija Associated Press javila je u četvrtak da je vodstvo tvrtke Naftogaz izjavilo kako ima dovoljno zaliha prirodnog plina da Ukrajina prebrodi zimu čak i u slučaju obustave ruskih isporuka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙