FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 31. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21sat.
ZAGREB, 31. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.

BAGDAD - Irački predsjednik Jalal Talabani u subotu je u novogodišnjoj poruci emitiranoj u tv-programu rekao kako se nada da će tijekom 2006. vlada nacionalnog jedinstva biti u stanju uhvatiti se u koštac s problemima s kojima je suočen Irak, poželjevši svojim sugrađanima privatnu sreću i zadovoljstvo. "Problemi poput sigurnosti, zatim problemi s opskrbom električnom energijom i vodom i dalje su prisutni i nadam se da će biti prioriteti nove vlade", kazao je Talabani u poruci emitiranoj u programu tv-kuće Iraqia. Talabani je podsjetio na uspješne korake što ih je tijekom 2005. napravila iračka uprava, poput usvajanje ustava, pokretanja sudskog procesa protiv svrgnutog iračkog diktatora Sadama Huseina te poduzimanja socijalnih mjera u korist umirovljenika i socijalno ugroženih.

BEČ - Četiri zemlje Europske unije (Njemačka, Austrija, Francuska, Italija) tražile su od Kijeva i Moskve da zadrže isporuke ruskog plina, neovisno o sporu između Rusije i Ukrajine, navelo je austrijsko ministarstvo gospodarstva u priopćenju u subotu. Pisma u tom smislu uputila su ministarstva energetike Italije, Francuske, Njemačke i Austrije kolegama iz Ukrajine i Rusije tražeći da ne smanje isporuke ruskog plina njihovim zemljama preko Ukrajine. Te četiri zemlje EU su među najvećim uvoznicima ruskog plina. Italija kupuje svake godine 24 milijarde m3 ruskog plina, što predstavlja blizu trećine njenog ukupnog uvoza.

KIJEV - Ukrajina je odgovorila u subotu na prijedlog ruskog predsjednika Vladimira Putina da bi mogla prihvatiti plaćanje ruskog plina po "tržišnoj cijeni" i dodala da bi se o cijeni trebalo pregovarati kasnije. "U pogledu Putinove izjave, prihvaćamo njihove prijedloge o prelasku na tržišnu cijenu, ali u pogledu iznosa, trebali bi biti nastavljeni pregovori dviju strana", rekao je glasnogovornik ukrajinske vlade Valentin Mondrievski, prenosi agencija Interfax-Ukrajina. Ruski predsjednik Vladimir Putin predložio je u subotu Ukrajini da joj tijekom prva tri mjeseca 2006. isporučuje plin po cijeni iz 2005. pod uvjetom da prije ponoći potpiše sporazum o povećanju cijene plina koji bi stupio na snagu u drugom tromjesječju 2006. Kompanija Gazprom želi učetverostručiti cijenu plina kojeg isporučuje Ukrajini kako bi dosegla razinu međunarodnog tržišta.

LILLE - Kompozicija vlaka koja se iz neutvrđenih razloga zaustavila izazvala je kašnjenja vlakova Eurostar u željezničkom prometu u tunelu ispod La Manchea, doznaje se od tvrtke koja nadgleda promet tunelom. Petanestak Eurostar vlakova na liniji Pariz-Londonu kasnilo je u oba smjera do 90 minuta, prema francuskoj željezničkoj kompaniji SNCF, dok su putnički vlakovi i kamioni Eurotunnel kasnili oko sat vremena. "Postoje zastoji u prometu, ali on nije prekinut", rekao je glasnogovornik Eurotunnela. Do zastoja u prometu je došlo kada se iz neodređenih razloga blokirao vlak u smjeru Francuska-Velika Britanija oko 11,30 po srednjoeuropskom vremenu.

GAZA - Brigade mučenika Al-Aqse, oružane skupine povezane s Fatahom palestinskog čelnika Mahmuda Abasa, obznanile su u subotu da se više ne smatraju obveznima pridržavati primirja sa Izraelom koje je na snazi godinu dana, a istječu u subotu u ponoć. "Objavljujemo da se više ne smatramo obveznima pridržavati primirja i pozivamo sve naše baze na spremnost za zadavanje udaraca na položaje okupatora i na izvođenje samoubilačkih atentata na cijelom izraelskom teritoriju", objavile su Brigade Al-Aqse u priopćenju. Primirje od godinu dana je dogovoreno u Kairu pod okriljem Egipta krajem 2004.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙