FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kijev: Moskva neće spriječiti isporuku plina iz Turkmenistana Ukrajini

ZAGREB/MOSKVA, 30. prosinca 2005. (Hina) - Turkmenistan će 2006.isporučiti 40 milijardi kubičnih metara prirodnog plina Ukrajini,kazao je u petak premijer Juri Jehanurov i odbacio bojazan da biMoskva takvu trgovinu mogla spriječiti.
ZAGREB/MOSKVA, 30. prosinca 2005. (Hina) - Turkmenistan će 2006. isporučiti 40 milijardi kubičnih metara prirodnog plina Ukrajini, kazao je u petak premijer Juri Jehanurov i odbacio bojazan da bi Moskva takvu trgovinu mogla spriječiti.

Jehanurov je izjavu dao za privatni radio Era iz Kijeva dva dana prije isteka ultimatuma ruskoga Gazproma koji prijeti prekidom isporuka od 1. siječnja ne prihvati li Kijev novu, učetverostručenu cijenu plina.

"Ukrajina će dobiti turkmenski plin jer je sporazum o tome već potpisan", kazao je Jehanurov u petak za radio Era.

Agencija Associated press piše da je Rusija nastojala intervenirati u taj sporazum potpisavši s Turkmenistanom kupnju plina čime bi toj srednjoazijskoj zemlji oduzela količine za prodaju Ukrajini.

Ruski predsjednik Vladimir "Putin je rekao da isporuka plina ukrajinskim potrošačima mora biti osigurana", kazao je još Jehanurov pojasnivši da Putin odbacuje Gazpromove prijetnje.

U četvrtak navečer rusko-ukrajinski pregovori o plinskom sporu bili su prekinuti nakon što je Putin ponudio Ukrajini zajam od 3.6 milijardi dolara kako bi ublažio prijelaz na tržišnu cijenu a ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko takvu je ponudu odbacio.

Gazprom trenutačno isporučuje Kijevu plin po cijeni od 5 dolara za 1.000 m3, a Rusi osiguravaju Ukrajini oko 30 posto količina, dok Turkmenistan osigurava 45 posto.

Jehanurov je također istaknuo kako je Moskva odbacila sve prijedloge Kijeva.

"Nažalost svih dvanaest točaka koje je Ukrajina predložila, ruska je strana odbacila", rekao je Jehanurov.

Rusi su iznijeli nove prijedloge među kojima i taj da isporuku turkmenskog plina Ukrajini zamijene ruskim plinom, rekao je Jehanurov.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙