FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 31. prosinca 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 21 sat
ZAGREB, 31. prosinca 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 21 sat

KIJEV

Ukrajinski premijer Viktor Janukovič, koji je izgubio na nedavno održanim predsjedničkim izborima, u petak je najavio službeno podnošenje ostavke na njegovu dosadašnju dužnost.

"Donio sam odluku i službeno podnosim ostavku. U ovakvim uvjetima smatram nemogućim obavljati bilo koju političku dužnost u državi koju će voditi ova vlada", rekao je Janukovič čija je izjava emitirana u televizijskom programu TRK-Ukrajina.

Janukovič je i danas proglasio ponovljeni drugi krug predsjedničkih izbora održan 26. prosinca "nezakonitim". "Sada imamo stari režim s novim licem, onim koje zagovara i predstavlja strane zemlje" u Ukrajini, rekao je, aludirajući na utjecaj Zapada na politički tim novog predsjednika zemlje Viktora Juščenka.

WASHINGTON

Američke tvrtke obećale su do sada više od 80 milijuna dolara u novcu i robi kao pomoć žrtvama tsunamija u Aziji i Africi, a sve više se u akciju uključuju i individualni donatori.

Privatne tvrtke osim novca doniraju lijekove, pelene, dječju hranu i druge potrepštine za područja pogođena katastrofom gdje je broj mrtvih premašio 125.000.

Među najvećim donatorima su farmaceutski div Pfizer, koji daje 10 milijuna dolara u novcu i 25 milijuna dolara u lijekovima. Coca Cola donira 10 milijuna dolara, naftna tvrtka Exxon Mobile 5 milijuna dolara, a bankarska skupina Citigroup 3 milijuna. Fundacija Bill i Melinda Gates, zaklada jednog od osnivača sofwareskog diva Microsofta, obećala je 3 milijuna dolara.

ZAGREB

Kako je sve manje nade da ima preživjelih među tisućama stranih turista koji su nestali u naletu tsunamija što je u nedjelju pogodio jugoistok Azije, Skandinavci su sve ogorčeniji sporim prvotnim reakcijama njihovih vlada na katastrofu.

Švedska strahuje da su najteže pogođeni upravo njezini turisti, a prema medijima, moguće je da je u naletu vodenog vala izazvanog potresom nestalo 4.000 njihovih državljana.

Tisak nordijskih zemalja u uvodnicima optužuje vodstvo zbog spore reakcije na katastrofu i sporog upućivanja spasilačkih ekipa za pomoć njihovim državljanima.

RIM

Papa Ivan Pavao II. sudjelovao je u petak navečer u bazilici svetog Petra u Rimu na misi zahvale Bogu, koja se po tradiciji održava posljednjeg dana u godini.

Papa će se na prelasku iz jedne u drugu godinu, u ponoć, povući u privatnu kapelicu na molitvu za žrtve potresa koji je pogodio jugoistok Azije, obavijestio je novinare šef ureda za tisak Svete Stolice Joaqin Navarro Valls.

Inače, svoju kratku propovijed u bazilici svetog Petra, Papa je započeo sa riječima: "Te Deum laudamus! - Tebe Boga hvalimo! Zahvaljujemo Ti, Oče, jer si u punini vremena poslao svoga Sina na svijet ne zato da sudi svijet, nego da se svijet spasi po njemu".

BAGDAD

Irački premijer Iyad Allawi u novogodišnjoj je čestitci emitiranoj u petak navečer u državnom programu Iraqia svojim sunarodnjacima obećao "odlučujuću" 2005. godinu poželjevši da Irak postane stabilna i snažna zemlja.

"Želim vam sretnu Novu godinu. Ova će godina biti odlučujuća za povijest i budućnost našega naroda. Ako Bog da, Irak će postati stabilna i snažna zemlja. Bit ćemo ujedinjeni i Irak će predstavljati učinkovit i važan element mira i stabilnosti u svijetu. Želio bih da moji sinovi i sva iračka djeca žive u državi u kojoj se poštuju zakoni, pravosuđe, slobode i ljudska prava", kazao je Allawi.

Istaknuo je i "važnu ulogu Iraka" u svijetu te zaželio da Irak bude domovina svim Iračanima, da iračke državljane štiti ustav te da žive normalnim životima, poput ostalih naroda.

GAZA

Vođa PLO-a Mahmud Abas koji održava predizborne skupove u pojasu Gaze, obećao je u petak da će ostati vjeran baštini Jasera Arafata, u trenutku dok se na tom području nastavlja smrtonosna operacija izraelske vojske.

"Predsjednik Jaser Arafat je otišao, ali njegov je duh među nama. Kao što je volio govoriti, doći će dan kada će palestinsko dijete podignuti palestinsku zastavu na zidinama, džamijama i crkvama u Jeruzalemu", kazao je Abas pred dvadesetak tisuća ljudi okupljenih na Trgu neznanog junaka u Gazi.

Abas se obratio mnoštvu, a zatim je simbolično zapalio baklju, označivši tako početak svečane proslave 40. obljetnice osnutka Fataha, pokreta Jasera Arafata, koji ga je istaknuo kao predsjedničkog kandidata na izborima 9. siječnja.

WASHINGTON

Američko ministarstvo pravosuđa objavilo je u petak novi memorandum u kojem strože određuje što je mučenje odbacujući svoj raniji kritizirani dokument.

Memorandum proglašava mučenje općenito neprihvatljivim prema američkim zakonima i međunarodnim normama i odbacuje ranije tvrdnje iz memoranduma iz kolovoza 2002. da samo oni postupci koji kod zatvorenika izazivaju zatajivanje organa i tjelesnih funkcija ili čak smrt predstavljaju mučenje kažnjivo prema zakonu.

Novi memorandum je mnogo širi u definiranju onoga što se može smatrati mučenjem i određuje da to nisu samo djela koja izazivaju mučan i težak bol nego da mogu uključivati i puku fizičku patnju i trajnu duševnu tjeskobu.

RIM

Talijanskog premijera Silvija Berlusconija napao je u petak navečer na Trgu Navona u Rimu 28-godišnji mladić iz Mantove, Roberto Dal Bosco.

Dal Bosco, koji je došao kao turist u Rim, bacio je na Berlusconija tronožac od fotoaparata. Berlusconi je zadobio lakše ozlijede iza desnoga uha i na vratu, a pregledao ga je liječnik Palače Chigi, vladinog sjedišta.

Dal Bosco je pritvoren u policijsku postaju. Berlusconi, koji stanuje pokraj Trga Navona, išao je večeras prošetati se čuvenim trgom gdje je doživio neugodni napad mladića iz Mantove.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙