FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9.30 SATI

ZAGREB, 30. prosinca 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijihdogađaja do 9.30 sati:
ZAGREB, 30. prosinca 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 9.30 sati:

DŽAKARTA

Podaci o smrtno stradalima od tsunamija koji je u nedjelju pogodio nekoliko tisuća kilometara obala južne i jugoistočne Azije i dalje se povećavaju: gotovo 83.000 mrtvih potvrđeno je u četvrtak ujutro a Crveni križ očekuje više od 100 tisuća žrtava.

Vrlo velika opasnost od epidemije izaziva veliku zabrinutost u najpogođenijim zonama u Indoneziji, Tajlandu, Andamanskom i Nikobarskom otočju u Bengalskom zaljevu te na Šri Lanci i u Indiji.

Više desetaka tisuća osoba ozlijeđeno je u katastrofi a broj raseljenih osoba također je vrlo visok: milijun osoba raseljenih na Šri Lanki, 160 tisuća u Indiji te 29 tisuća u Tajlandu, prema podacima Crvenog križa i lokalnih vlasti.

Daleko od opustošenih područja, brojne zapadne zemlje nastavile su organizacijom povratka na tisuće svojih državljana koji su bili na odmoru na plažama Indijskog oceana, a strahuje se da bi broj poginulih stranih turista mogao biti vrlo velik. Službeno je dosad potvrđena smrt 228 stranih turista u svim pogođenim zemljama, ali se ukupno još više od 5000 stranaca smatra nestalima ili o njima nema nikakvih vijesti.

Oko 1.500 Šveđana, 1.00 Nijemaca, 600 Talijana, 464 Norvežana, 219 Danaca, 200 Finaca i 200 Čeha, podaci su samo za europske turiste koji se smatraju nestalim.

HONG KONG

Zbog tsunamija koji su poharali obale Indijskog oceana pet milijuna osoba moralo je biti raseljeno u Aziji, objavila je u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

"Ocjenjujemo da je raseljeno do pet milijuna osoba", kazala je Harsaran Pandey, glasnogovornica WHO-a za južnu Aziju.

Naglasila je da se između jednog i tri milijuna raseljenih osoba nalazi u Indoneziji te još milijun u Šri Lanki. Ostatak se nastanio u Indiji, na Maldivima i u drugim zemljama.

NAGAPATTINAM

Tisuće stanovnika južnih obala Indije, posebice u pokrajini Tamil Nadu, napustilo je područje u panici u četvrtak ujutro kad je jedan pokrajinski dužnosnik podigao uzbunu zbog visokih valova, javila je televizija New Delhi (NDTV).

Civili, ali i humanitarni radnici pa čak i policajci napuštali su državu Tamil Nadu, jednu od najpogođenijih tsunamijem u nedjelju, u kojoj je prema posljednjim podacima poginulo više od 6000 osoba.

Uzbuna je u četvrta oglašena i za Andamansko i Nikobarsko otočje u Bengalskom zaljevu, gdje je nastavljeno podrhtavanje tla, objavio je Indijski meteorološki institut. Četiri potresa jačih od 5 stupnjeva po Richteru pogodila su otočje koje se proteže prema indonezijskom otoku Sumatri, u blizini epicentra velikog potresa od nedjelje.

BAGDAD

Američki vojnik ranjen u napadu automobilom-bombom u srijedu u Mosulu, na sjeveru Iraka, podlegao je ranama, objavila je u četvrtak američka vojska u priopćenju.

Američki vojni glasnogovornik kazao je u srijedu da su na američke snage u gradu izvršena dva napada automobilom-bombom, te da su iste snage usmrtile 25 pobunjenika u sukobima koji su uslijedili nakon tih atentata.

Petnaest američkih vojnika ranjeno je, kazao je glasnogovornik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙