FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najavljeno zatopljenje u SAD-u spustilo cijene nafte

LONDON, 30. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su učetvrtak zahvaljujući prognozama o zatopljenju u SAD-u koje supotaknule trgovce na dobitonosne prodaje.
LONDON, 30. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u četvrtak zahvaljujući prognozama o zatopljenju u SAD-u koje su potaknule trgovce na dobitonosne prodaje.

U posljednjem ovogodišnjem radnom danu na američkom tržištu barel je pojeftinio 1,08 dolara, na 42,56 dolara, što je više od 10 dolara iznad razine na početku godine ali i 13 dolara ispod najviše ovogodišnje razine od 55,67 dolara, zabilježene 25. listopada. Na londonskom je tržištu barel poskupio za 83 centa, na 40 dolara.

U srijedu su cijene porasle za gotovo dva dolara po barelu zbog terorističkog napada u Saudijskoj Arabiji, koji je raspirio strahovanja u vezi sa sigurnošću isporuka s Bliskog Istoka. Njihovo jačanje dijelom je potaknuto i smanjenjem američkih zaliha lož-ulja, što je izazvalo bojazan na tržištima da zalihe nisu dovoljno visoke za nesmetanu opskrbu u prvom tromjesečju 2005., koje bi po prognozama meteorologa trebalo biti neuobičajeno hladno.

Američka je vlada u srijedu objavila da su zalihe destilata u SAD-u smanjene za 800 tisuća barela na ukupno 119,1 milijun barela.

"Ili će se sustav dobro nositi s porastom potražnje za destilatima.. što će na kratki rok rezultirati nižim cijenama, ili će se početi mučiti s podmirivanjem potražnje pa će cijene ipak znatno porasti", istaknuto je u izvješću banke Barclays Capital.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙