FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte bliže razini od 42 dolara po barelu

LONDON, 29. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Cijene nafte blago su usrijedu porasle drugi dan zaredom uoči objave tjednog izvješćaameričke vlade koje bi po očekivanjima trebalo pokazati blagi padzaliha lož-ulja.
LONDON, 29. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Cijene nafte blago su u srijedu porasle drugi dan zaredom uoči objave tjednog izvješća američke vlade koje bi po očekivanjima trebalo pokazati blagi pad zaliha lož-ulja.

Prošlotjedni pad zaliha vjerojatno su prouzročile temperature koje su prošlog tjedna bile niže od uobičajenih a manjak će i dalje biti dvoznamenkast u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 15 centi na 41,92 dolara, nadovezujući se na poskupljenje u utorak od 45 centa po barelu. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio 1,47 dolara na 38,60 dolara, hvatajući korak sa značajnim pojeftinjenjem u prvoj polovini ovog tjedna u SAD-u budući da je londonska burza bila zatvorena još od 24. prosinca.

Brokeri izvješćuju da je ovog tjedna aktivnost na burzi bila slabog intenziteta i potencijalno nestabilna jer su mnogi trgovci na odmoru a fondovi su vjerojatno zaključili svoje transakcije za ovu godinu.

Očekuje se da će tjedno izvješće američke vlade pokazati pad zaliha destilata za 700 tisuća barela s obzirom na prvi val zahlađenja na jugoistoku SAD-a.

"Potražnja za lož-uljem bila je prošlog tjedna vrlo snažna zbog niskih temperatura", kazao je Phil Flynn, analitičar čikaškog Alaron Tradinga.

Analitičari istodobno očekuju porast zaliha sirove nafte za umjerenih 50 tisuća barela dok bi zalihe benzina trebale pokazati povećanje za 500 tisuća barela.

Hladno vrijeme za Božić uzmaknulo je pred zatopljenjem pa se procjenjuje da je potreba za grijanjem domova u SAD-u ovog tjedna bila gotovo 18 posto ispod uobičajene za ovo doba godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙