FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blaga zima spustila cijene nafte ispod 44 dolara po barelu

NEW YORK, 27. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Cijene nafte nastavile suu ponedjeljak na američkom tržištu prošlotjedni trend pada,reagirajući na blagu zimu u SAD-u koja je osjetno smanjila potražnjute na očekivanja o rastu zaliha lož-ulja.
NEW YORK, 27. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Cijene nafte nastavile su u ponedjeljak na američkom tržištu prošlotjedni trend pada, reagirajući na blagu zimu u SAD-u koja je osjetno smanjila potražnju te na očekivanja o rastu zaliha lož-ulja.

Barel sirove nafte pojeftinio je na njujorškom tržištu jedan dolar na 43,18 dolara. Na londonskom je tržištu, koje je u ponedjeljak i utorak zatvoreno, barel nafte u petak pojeftinio 64 centa na 40,07 dolara.

Cijene su krajem prošlog tjedna pale nakon izvješća američkog ministarstva energetike o neočekivanom porastu zaliha sirove nafte i lož-ulja. Trend pojeftinjenja nafte podupiru i blage temperature na sjeveroistoku SAD-a i meteorološke prognoze o neuobičajeno toplom vremenu sve do 3. siječnja

Trgovci i analitičari očekuju pad cijena sirove nafte u ovom tjednu. "Naftno tržište ovisi o vremenskim prilikama", tumači Mark Waggoner, predsjednik Excel Futures Inc. iz Huntington Beacha, predviđajući da će "cijene u sljedećem tjednu vjerojatno pasti za još jedan dolar" po barelu ako ne bude znakova koji bi upućivali na zahlađenje.

Zasad nema naznaka da je strašan potres, koji je u nedjelju pogodio područje južne i istočne Azije, uz strašne ljudske gubitke prouzročio i štete na naftnim kapacitetima u Indoneziji, najvećem proizvođaču nafte u jugoistočnoj Aziji.

"Moglo bi doći do određenih kašnjenja u isporuci ali ne vidim značajnih posljedica u vezi s time", kazao je Seo Young Kwan iz LG-Caltex Oil Corp., druge po veličini rafinerije u Južnoj Koreji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙