FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dobitonosne prodaje spustile cijene nafte s najviše razine u dva tjedna

LONDON, 16. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su učetvrtak s najviših razina u zadnja dva tjedna uslijed dobitonosnihprodaja koja su uslijedile nakon oštrog skoka cijena od srijede,prouzrokovanog obnovljenim strahovima od nestašice lož-ulja.
LONDON, 16. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u četvrtak s najviših razina u zadnja dva tjedna uslijed dobitonosnih prodaja koja su uslijedile nakon oštrog skoka cijena od srijede, prouzrokovanog obnovljenim strahovima od nestašice lož-ulja.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu za 19 centi na 44 dolara, nakon oštrog poskupljenja od srijede za više od 2,30 dolara po barelu. Na londonskom je tržištu barel u četvrtak pojeftinio 62 centa na 41,60 dolara, nakon što je u srijedu zabilježio skok cijene od 2,97 dolara.

Cijene nafte porasle su ovog tjedna više od sedam posto nakon što je Saudijska Arabija smanjila isporuke za siječanj sukladno najnovijem sporazumu članica OPEC-a o smanjenju viška proizvodnje za milijun barela dnevno.

Tjedno izvješće američke vlade od srijede pokazalo je pak mršave zalihe lož-ulja u SAD-u a dodatni je faktor rasta cijena bilo i zahlađenje u istočnom dijelu SAD-a.

"Tržište je očekivalo porast zaliha lož-ulja ali to se nije dogodilo pa su ljudi s obzirom na zahlađenje počeli osjećati nelagodu", tumači Tony Nunan iz Mitsubishi Corp., predviđajući da bi se "cijene nafte mogle vratiti na razine od 50 dolara po barelu budu li temperature i dalje niske".

Tjedno izvješće američke vlade pokazalo je pad zaliha lož-ulja u prošlom tjednu za 100 tisuća barela na ukupno 49,9 milijuna barela, što je gotovo 13 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Izvješće je pokazalo i pad zaliha sirove nafte u SAD-u za 100 tisuća barela, na ukupno 293,8 milijuna barela.

Istodobno je potrošnja lož-ulja u SAD-u u protekla četiri tjedna bila u prosjeku veća za gotovo sedam posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, naglasila je američka vlada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙