FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Annan neće odstupiti zbog skandala oko "Nafte za hranu"

NEW YORK, 21. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Glavni tajnik UN-a KofiAnnan rekao je u utorak kako su optužbe u iračkom programu "Nafta zahranu" bacile sjenu na Ujedinjene narode, ali i ponovio da nećeodstupiti s položaja.
NEW YORK, 21. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Glavni tajnik UN-a Kofi Annan rekao je u utorak kako su optužbe u iračkom programu "Nafta za hranu" bacile sjenu na Ujedinjene narode, ali i ponovio da neće odstupiti s položaja.

Annan je rekao, odgovarajući na optužbe američkog Kongresa da su u UN-u zatajivali dokumente o tom programu, kako će istražno povjerenstvo koje vodi bivši ravnatelj američkih državnih rezervi Paul Volcker prije kraja siječnja objaviti privremeno izvješće.

"SAD treba UN i UN treba SAD. Moramo pronaći način za suradnju", rekao je Annan na konferenciji za novinare na završetku godine.

Od pada Sadama Huseina, irački dokumenti pokazuju da je u programu "Nafta za hranu" bilo lažiranja troškova, korupcije i podmićivanja. Program, započet 1996. radi ublažavanja sankcija UN i u međuvremenu prekinut, omogućavao je Iračanima prodaju nafte u svrhu kupnje hrane, lijekova i druge opreme.

"Optužbe oko programa 'Nafta za hranu' bacile su sjenu na jednu operaciju koja je pomogla milijunima Iračana. Moramo što prije pronaći pravu istinu", rekao je Annan.

No, istodobno je naglasio kako namjerava odraditi i posljednje dvije godine svojeg 10-godišnjeg mandata i da neće dati ostavku, kao što su to zahtijevali neki američki kongresnici.

"Imam povjerenje i potporu zemalja članica (UN)", rekao je glavni tajnik, dodavši kako nitko iz Busheve administracije nije izrazio podršku zahtjevima za njegovim odstupom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙