FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte blago pale u očekivanju porasta zaliha u SAD-u

LONDON, 22. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Cijene nafte zabilježile suu srijedu blagi pad zahvaljujući višim temperaturama u SAD-u doktrgovci čekaju podatke o tome je li prvo jače zahlađenje nagrizlozalihe lož-ulja u tom najvećem svjetskom potrošaču.
LONDON, 22. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Cijene nafte zabilježile su u srijedu blagi pad zahvaljujući višim temperaturama u SAD-u dok trgovci čekaju podatke o tome je li prvo jače zahlađenje nagrizlo zalihe lož-ulja u tom najvećem svjetskom potrošaču.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu 22 centa na 45,54 dolara. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio 37 centa, za 42 dolara.

Cijene nafte porasle su ove godine 40 posto, potaknute naglim skokom potražnje i ograničenim rezervnim rafinerijskim i proizvodnim kapacitetima. Blagi početak zime ipak je smanjio sezonsku potražnju na sjeveroistoku SAD-a pa su cijene 10 dolara ispod rekordne razine od prije dva mjeseca.

Najveće tržište lož-ulja u svijetu - ono na sjeveroistoku SAD-a - upravo je zabilježilo prvo zahlađenje, što će vjerojatno rezultirati padom zaliha destilata za jedan milijun barela, predviđaju analitičari.

Usprkos neuobičajeno blagom vremenu zalihe destilata SAD-u ostaju niske i proteklog su tjedna bile 12,5 posto ispod prošlogodišnje razine.

"Ako zalihe destilata nisu povećane u protekla dva tjedna kada je bilo toplo, kako će se povećati sada kad je naglo zahladilo?", ističe Tony Nunan iz tokijskog Mitsubishi Corp., dodajući da bi samo porast zaliha osigurao stabilnost tržišta.

Uobičajeni rast zaliha destilata uoči zime omela je neočekivano jaka potražnja za lož-uljem, koja je u odnosu na prošlu godinu porasla za gotovo sedam posto. Očekuje se da će tjedno izvješće američke vlade pokazati rast zaliha sirove nafte, koje su osjetno iznad prošlogodišnje razine, za 400 tisuća barela.

Trgovci prate i trendove u dva najveća proizvođača, Saudijskoj Arabiji i Rusiji, a podsjetnik na moguće narušavanje opskrbe bile su i prijetnje militanata napadima na naftne kapacitete u Saudijskoj Arabiji i prodaja ruskog Juganskneftegaza nepoznatoj kompaniji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙