FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte stabilizirane nakon naglog rasta

LONDON, 20. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabiliziralesu se u ponedjeljak na razini iznad 46 dolara po barelu nakon što sukrajem prošlog tjedna zabilježile najveći tjedni rast u gotovo petgodina od 13,7 posto, zahvaljujući zahlađenju u SAD-u i pozivimaal-Qa'ide na terorističke napade na Bliskom Istoku.
LONDON, 20. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale su se u ponedjeljak na razini iznad 46 dolara po barelu nakon što su krajem prošlog tjedna zabilježile najveći tjedni rast u gotovo pet godina od 13,7 posto, zahvaljujući zahlađenju u SAD-u i pozivima al-Qa'ide na terorističke napade na Bliskom Istoku.

Barel sirove nafte pojeftinio je u ponedjeljak na američkom tržištu 28 centi na 46,05 dolara, nakon što je u petak poskupio za čak 5,50 dolara, na 46,28 dolara. Cijene nafte za isporuke u veljači smanjile su se za 19 centi na 46,38 dolara po barelu. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio 29 centi na 43,10 dolara.

Cijene su naglo porasle zbog zahlađenja na sjeveroistoku SAD-a koje je zahvatilo 78 posto potrošača lož-ulja u SAD-u, a temperature bi mogle ostati ispod uobičajene razine i ostatak tjedna, ističu meteorolozi.

"Dugotrajnije zahlađenje moglo bi gurnuti cijene naviše za dodatnih dolar ili dva. Podaci o potražnji za destilatima prilično su visoki a ljude brinu zalihe", tumači David Thurtell iz Commonwealth Bank of Australia.

Trgovci su nervozni i zbog najnovijih sigurnosnih prijetnji naftnoj infrastrukturi na Bliskom Istoku. Saudijski ogranak al-Qa'ide pozvao je ovog vikenda militante da napadnu naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji. Državna naftna kompanija Saudi Aramco izjavila je da su njezina naftna polja i rafinerije zaštićeni "na više razina", koje obuhvaćaju naoružane čuvare ali i policiju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙