FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte stabilne u očekivanju nove hladne fronte

LONDON, 17. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Cijene nafte ostale su u ipetak na visokoj razini zbog bojazni od dodatnog smanjenja zalihalož-ulja u kontekstu novog zahlađenja u SAD-u.
LONDON, 17. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Cijene nafte ostale su u i petak na visokoj razini zbog bojazni od dodatnog smanjenja zaliha lož-ulja u kontekstu novog zahlađenja u SAD-u.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu za svega 17 centi na 44,01 dolara, zadržavajući se time na najvišoj razini u protekla dva tjedna. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio za 18 centi, na 41,25 dolara.

Cijene su ovog tjedna porasle oko devet posto u odnosu na najnižu razinu u proteklih pet mjeseci od 40, 25 dolara po barelu zabilježenu ovog ponedjeljka. Fondovi su se ovog tjedna vratili na tržište kako bi pokrili svoje pozicije, potaknuti, između ostalog, i odlukom OPEC-a o povlačenju milijun barela dnevno iz ponude na tržištu.

Usprkos donedavnim blagim temperaturama zalihe lož-ulja u SAD-u ostale su niske u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Prognostičari su u četvrtak najavili novo zahlađenje u sljedećem tjednu, čime je potražnja dodatno pojačana.

Zastoji u proizvodnji u SAD-u, Nigeriji, Kanadi i Norveškoj smanjuju njezin opseg za dodatnih oko 500 tisuća barela dnevno, a napetost među trgovcima izaziva i mogućnost da se višemjesečna drama oko posrnulog ruskog naftnog diva Jukosa odrazi i na njegovoj proizvodnji od 1,8 milijuna barela dnevno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙